28 / 12 / 2024

2006 yılında Rumelihisarı'na cami!

2006 yılında Rumelihisarı'na cami!

Rumeli Hisarı'nda, konser platformunun bulunduğu yerde Sultan Mehmed'in 1452 yılında yaptırdığı Boğazkesen Camisi (Ebu'l Feth Camisi), 2006 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından tekrar inşa edilecekmiş.



2006 yılında Rumelihisarı na cami!


Rumelihisarı'na cami


Rumelihisarı Konserleri'nde, konser platformunun bulunduğu yerde Fatih Sultan Mehmed'in yaptırdığı Boğazkesen Camisi, konserlerin bitimiyle tekrar inşa edilecek. 


    Geleneksel hale gelen İstanbul-Rumelihisarı Konserleri'nde sanatçıların çıktığı platformunun bulunduğu yerde, Fatih Sultan Mehmed'in yaptırdığı Boğazkesen Camisi yeniden yapılıyor. Kültür Bakanlığı'na bağlı olan caminin yeniden yapılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi röleve-restorasyon ihalesinde son aşamaya geldi. Belediyenin bu yılın ocak ayından beri projeleri arasında bulunan caminin ihalesini alan firma caminin aslına uygun rölevesini hazırlayacak ve Anıtlar Kurulu tarafından onaylandıktan sonra da restorasyon çalışmalarına başlanacak. 

    Fatih Sultan Mehmed, İstanbul'u fethinden önce 1452'de Rumelihisarı'nı binlerce işçiyi geceli gündüzlü çalıştırarak yaklaşık 4 ayda hisarın içine bir cami yaptırdı. Yeniçerilerin ibadet etmesi için yapılan Ebu'l-Feth Camisi'nin 1907'deki depremde yıkıldığı sanılıyor. Rumelihisarı'na Boğazkesen Kalesi de denilmesi üzerine camiye Boğazkesen Camisi denilmeye başlandı. Camiden bugüne minarenin bir bölümü kaldı. 


KONSERLER 80'DE BAŞLADI 


    1953'te Rumelihisarı'nın avlusundaki evler istimlak edildi. 1958'de de avluya bir açık hava tiyatrosu eklendi. 1980'lerde ise Rumeli Konserleri başladı. Fatih'in İstanbul'da yaptırdığı ilk cami olması bakımından büyük öneme sahip olan caminin, yeniden yapılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışma başlattı. Büyükşehir Belediyesi tarafından röleve-restorasyon ihalesi açılma aşamasına gelen cami ile ilgili Büyükşehir Belediyesi 28 Haziran 2005'te bir yazılı açıklama yaparak, sanatçıların platform olarak kullandıkları yerin cami alanı olduğunu ve platformun kaldırılmasını istemişti.


Ayasofya benzeri sorun olabilir


Rumelihisarı Müzesi eski müdürü arkeolog ve sanat tarihçisi Erdem Yücel: ''Eğer cami yeniden yapılıp, ibadete açılırsa ikinci bir Ayasofya problemi ile karşı karşıya kalınır. Bu cami eğer aslına uygun yapılırsa Hisar'ın bütünlüğünü bozmaz. Uydurma bir cami yapılmamalı.

Ama ibadete açarsanız müze yönetimi ile çakışır. Müze içinde ibadet olmaz. Çok önceleri konserlerin başladığı yıllarda da iki kesim tartışma çıkarmıştı. Bir kesim cami üzerinde konser olmasın demişti. Diğeri ise cami ortada yok konserler yapılsın demişti.''


UZMAN GÖRÜŞÜ


Mimar Doğan Tekeli (1958 yılında Hisar'da düzenleme ve platform projesini yapmıştı): ''Biz gösteri alanı platformu yapmıştık. Mehter takımı gösteriler düzenleyecekti. Bizim projemiz cami alanına değmedi. Bana kalırsa eğer cami yeniden yapılacaksa hisarın içi yeniden ele alınmalı.''


Bu mescit 1451'de yapıldı


Yrd. Doç. Dr. Ali Boran: ''Bu mescit 1451'de yapıldı. 1460'da hasar gördü ve Fatih tarafından yeniden tamir ettirildi. 1511'de yenilendi. Daha sonra 1773 ve 1794 yılında tamir gördü. 2. Mahmut zamanında yıkılmaya başladı. Planı genel hatlarla 10 metreye 10 metre kare planlı, üzeri kırma çatıdır. Caminin çizimleri bazı yabancı gravür kitaplarında yer almaktadır.''

Hasan ERŞAN / MERKEZ


Sabah 13 Ağustos 2006



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön