23 / 12 / 2024

2007 yılında eski semtler kiracı bulamıyor!

2007 yılında eski semtler kiracı bulamıyor!

2007 yılında İstanbul'da ev sahipleri kiracı bulamamaktan yakınıyormuş. İstanbullu vatandaşların Fatih, Üsküdar, Kadıköy gibi eski yerleşim bölgelerinden yeni yerleşim bölgelerine taşınmasıyla eski semtler kiracı bulamaz olmuş.



2007 yılında eski semtler kiracı bulamıyor!


İstanbullular sitelere taşındı eski semtler kiracı bulamıyor


    İstanbullu vatandaşlar kiraların yüksek oluşundan şikayet ederken, ev sahipleri kiracı bulamamaktan yakınıyor. Son bir yıldır İstanbul'da kiracı bulmanın zorlaştığını savunan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, eski yerleşim bölgelerinden yeni yapılan sitelere göçün hızlandığına dikkat çekti. Ateş, bu durumu insanların alım sıkıntısı içinde olmasına, eski yerleşim yerlerindeki binaların depreme dayanıklı olmamasına ve kiraların pahalı olmasına bağladı. Özellikle Üsküdar, Kadıköy, Beşiktaş, Fatih, Eminönü, Bakırköy, Bayrampaşa gibi şehir merkezlerinden Büyükçekmece, Silivri, Kurtköy gibi daha uzak mesafelerde yeni yapılan sitelere geçiş söz konusu. Ateş, ''Şehir merkezlerinde mevcut kiralık konutlar itibar görmezken İstanbul'un 30-35 kilometre dışında yapılan siteler rağbet görüyor.'' dedi. Bu nedenle merkezdeki saygın bölgelerin kiralarının düştüğünü ifade eden Ateş, yeni yapılan sitelerde ise fiyatların artmaya başladığını kaydetti. Oda başkanı, şehir merkezleri gezildiğinde her binada bir iki kiralık daire görüldüğünü anlatarak, şu anda bazı eski yerleşim bölgelerinde kiraların yüzde 10 ile 30 arasında düştüğünü belirtti. Maliye Bakanlığı'nın kira gelirlerini stopaj yoluyla vergilendirmesine yönelik başlatacağı uygulamaya ilişkin olarak da şunları kaydetti: ''İstanbul'da gecekondu kiraları ortalama 500, normal konut kirası da bin Yeni Türk Lirası. Kira gelirlerinin bankaya yatırılarak her ay yüzde 15 oranında stopaj kesilmesi durumunda bin YTL kira geliri için aylık ortalama 150 yeni lira devlete vereceksiniz. Bu kiracılara yansıyacak. Piyasada kiraların yüzde 10-15 artmasına neden olacak. Ayrıca mal sahibini kiracı ile karşı karşıya getirecek.''

    İki yıldır Türkiye genelinde konut sayısı arttığı halde gayrimenkuldeki 19 milyon olan mükellef sayısının değişmediğini ifade eden Ateş, ''Türkiye'de gerçekten kaç tane gayrimenkulle ilgili vergi mükellefi var önce bunun tespit edilmesi lazım. Ondan sonra vatandaştan vergi almanın yolu çok kolay. Kayıt dışı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Devlet vergi dilimlerini aşağı çekmedikçe vatandaştan vergi toplaması çok güç.'' yorumunu yaptı.


(2007 yılında Reşat Altın 221 liraya satılıyormuş.)


Zaman 13 Haziran 2007



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön