30 / 04 / 2024

2007 yılında Zincirlikuyu'da değer hesabı!

2007 yılında Zincirlikuyu'da değer hesabı!

2007 yılında Özelleştirme İdaresi, Zincirlikuyu'daki Karayolları arsasının satış fiyatını, danışman şirketlerden gelecek rapora göre belirleyecekmiş. Arsanın satış fiyatı Erdoğan tarafından onaylanan imar planına göre hesaplanacakmış.



2007 yılında Zincirlikuyu da değer hesabı!


Zincirlikuyu'da değer hesabı


FEHİM GENÇ


     Özelleştirme İdaresi (ÖİB) Zincirlikuyu'daki Karayolları arsasının satışı için Garanti Yatırım ile Avrupa Değerleme ve Danışmanlık konsorsiyumunun hazırlayacağı değerleme raporunu bekliyor. Rapor, şubat ayında ÖİB'ye verilecek. ÖİB, arsanın satış fiyatını, danışmanlardan gelecek rapora göre belirleyecek. 

     Arsanın değeri, ÖİB tarafından hazırlanan ve Başbakan Erdoğan tarafından onaylanan imar planına göre hesaplanacak. Değerleme raporunda, yeni imar planı doğrultusunda arsa üzerinde inşa edilecek binaların değeri de yer alacak. ÖİB'nin hazırladığı yeni imar planına göre, arsaya yapılacak olan yeni yapılar, Karayolları Bölge Müdürlüğü binası olarak bilinen yapıdan, en fazla iki kat yüksek olabilecek.     Boğaziçi Yasası'na göre, 'Boğaziçi etkilenme bölgesi'nde kalan arsada, yüksekliği en fazla 15 metre olan 5 katlı konutlara izin veriliyor. Ancak yeni imar planının, Boğaziçi Yasası hükümleriyle ne derece uyumlu olduğu bilinmiyor. 

     Bayındırlık Bakanlığı, arsayı 2004'te satışa çıkarmış, ancak alıcı çıkmamıştı. Şehir Plancıları'nın davası üzerine de plan yürürlükten kaldırılmıştı. 


Belediyenin uçuk planları


     Karayolları'na tahsisli olan Hazine mülkiyetindeki arsa için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İş Atölyesi de (İŞAT) yüksek kulelerden oluşan bir proje çizmişti. Bu çizimleri Cannes'daki MIPIM Fuarı'nda sergileyerek arsalara yabancı yatırımcı çekmeye çalışan belediye yoğun eleştiriler karşısında İŞAT'ı kapatmış, çizimleri de internet sayfasından çıkarmıştı.

     Arsaya bir kongre merkezi ve otel yapılmasının uygun olacağını söyleyen Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Bakanı Ahmet Turgut, arsanın Boğaz silueti açısından çok önemli bir mevkide yer aldığını belirterek şöyle konuştu:

     ''Özelleştirme İdaresi tarafından hazırlanan yeni imar planında rezidans ve ticaret alanlarına da yer verilmiş. Bayındırlık'ın planı şehircilik ilkeleri ve mevzuata aykırıydı ama Özelleştirme'nin planı, Bayındırlık'ın planından daha vahim görünüyor.''


Milliyet 12 Ocak 2007



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön