02 / 07 / 2024

Yeni kira artışları nasıl hesaplanacak? İşte 6 maddede kira zammı hesaplaması! Kiracılar dikkat!

Yeni kira artışları nasıl hesaplanacak? İşte 6 maddede kira zammı hesaplaması! Kiracılar dikkat!

Konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırı resmen bitti. Peki yeni kira artışları nasıl hesaplanacak? Avukat Tarık Çakmak yeni kira artışlarının nasıl olacağını 6 maddede açıkladı. İşte o hesaplama...



Son iki yıldır devam eden yüzde 25 kira artış zam sınırı 1 Temmuz itibariyle resmen bitti. Kiralarda eski sisteme geri dönüş başladı ve Tüfe'ye göre kiralar hesaplanacak.Milyonlarca ev sahibi ve kiracı yeni kiraların nasıl hesaplanacağını kiraların yükselip yükselmeyeceğini merak ederken Avukat Tarık Çakmak sosyal medya hesabı X'ten, 6 maddede açıkladı. Çakmak, yeni kira artışlarının nasıl olacağını tek tek sıraladı. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Av.Tarık Çakmak @avtarikcakmak

KONUT KİRALARINDAKİ %25 ZAM SINIRI RESMEN BİTTİ. PEKİ 1 TEMMUZ SONRASI KİRA ARTIŞI NASIL HESAPLANACAK?

1) 1 Temmuz 2024'ten itibaren kira bedelleri hemen artırılabilecek diye bir düzenleme yoktur. Kira bedeli; sözleşmede aksine bir anlaşma yoksa ancak kira dönemi sonunda artırılabilir. Taraflar sözleşme özgürlüğü kapsamında serbestçe anlaşabilirler. Ancak kiraya veren, 1 Temmuz sonrasında kiracıyı artış konusunda zorlayamaz.

2) 1 Temmuz'dan itibaren %25'lik artış sınırı ortadan kalkmaktadır. Bu tarihten sonra yenilenecek kira sözleşmelerinde artış, en fazla bir önceki kira yılının TÜFE 12 AYLIK ORTALAMASI oranında yapılabilir. Kiraya verenin doğrudan kira bedelini artırma hakkı yoktur. Örneğin, kira dönemi 10 Temmuz 2024'de bitiyorsa kira artışı ancak her yıl 10 Temmuz'da yapılabilir. 1 Temmuz'dan sonra kiraya verenin doğrudan kira bedelini artırma hakkı yoktur. Bu tür taleplerin hiçbir hukuki dayanağı bulunmamaktadır.

ÖRNEK KİRA HESAPLAMA  :

▪️ Mevcut kira bedeli: 10.000 TL

▪️ Kira başlangıç dönemi: 10 Temmuz

▪️ Artış oranı: %65 (Temmuz tüfe açıklanmadı)

▪️ Aylık yeni kira tutarı: 16.500 TL 
(Temmuz 2024'ten itibaren)

3) 1 Temmuz 2024 sonrası kira bedellerinde çifte artış yapılacak diye haberler yapılmaktadır. Kira bedelinde çifte artış diye bir durum da söz konusu değildir. Kira yenileme dönemi 1 Temmuz ve öncesi olan kiracılardan, kiraya verenlerin en çok %25 oranında bir artış talep etme hakkı vardır. 1 Temmuz sonrasında yeni bir zam yapılamamaktadır.

4) Kiraya veren, tek taraflı olarak kira bedelini istediği gibi artıramaz. Sözleşmede artış konusunda hüküm yoksa ve taraflar anlaşamazsa, artış miktarını hâkim belirler. Hakimin belirleyeceği oranın üst sınırı da TÜFE 12 AYLIK ORTALAMA'dır.

5) Beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, kiraya veren, kira bedelinin, emsal kira bedelleri göz önünde tutularak belirlenmesini "KİRA TESPİT DAVASI" açarak isteyebilir.

6) Her yıl yapılan artışlar zamanla kira bedelinin rayiçlerin çok altında kalmasına sebep olabilmektedir. Kiraya veren, her beş yılda bir kira bedelinin rayiçlere göre belirlenmesini isteyebilir. Bu hüküm her kira dönemi sonunda yapılan artışlardan farklıdır.

Ekonomisten kira açıklaması: "Kurum’un Bakan yapılmasıyla kiraların daha da artmasını bekliyorum"

Ev sahibinden fırsatçı emlakçıya tokat gibi kira yanıtı: Sizin gibi emlakçılar yüzünden kiralar tavan yaptı!

İnsanlar kira ödemek ya da evlerini kiraya vermek zorunda: Yüzde 25 zam sınırının kalkması emlak sektörünü etkilemez!

 


Geri Dön