23 / 11 / 2024

Hayri İnönü: Şişli'nin kentsel dönüşümü demokratik olacak!

Hayri İnönü: Şişli'nin kentsel dönüşümü demokratik olacak!

29 Mart yerel seçimlerinin üzerinden bir yıl geçti. Ve bu süre içinde İstanbul’un, hatta Türkiye’nin en çok konuşulan belediyesi Şişli oldu. Peki ama bu süreçte Şişli’de neler oldu? Hayri İnönü, Şişli için ne yaptı?




29 Mart yerel seçimlerinin üzerinden bir yıl geçti. Ve bu süre içinde İstanbul’un, hatta Türkiye’nin en çok konuşulan belediyesi Şişli oldu. Zira, Başkan Hayri İnönü’yle eski başkan Mustafa Sarıgül ve oğlu Emir arasındaki kavga gündemden hiç düşmedi, iddialar, suçlamalar adliye koridorlarına yansıdı. Bu bir yıl içinde Başkan Hayri İnönü hep olaylarla haber oldu. Peki ama bu süreçte Şişli’de neler oldu? Hayri İnönü, Şişli için ne yaptı? İstanbul’un gözbebeği bir ilçeyi önümüzdeki dönemde neler bekliyor? Misal, Şişli’nin içinden çıkılmaz haldeki trafiği ne olacak? Varoşlar için ne yapılacak? Kentsel dönüşüm olacak mı? İşte bu soruların yanıtını almak için Hayri İnönü’yle Şişli’nin en kalabalık noktalarından biri olan Gülbağ’da buluştuk, başkanla Sarıgül’ü, kavgayı-gürültüyü değil, Şişli’yi konuştuk. Buyrun...


Başkanlık koltuğunda bir yılı doldurdunuz, peki Şişli için neler yaptınız? Önümüzdeki günlerde Şişli için en önemli adım ne olacak?

Bu bir yılda semtimizin ve yurttaşlarımızın ihtiyaçlarına cevap vermek için çalıştık. Önümüzde bir yol haritası var; kararlı, azimli ve ekip ruhu ile çalışmalarımızı aksatmadan sürdürüyoruz. Özellikle kültür ve çevreye yönelik projeler üzerine yoğunlaştık. Şişli, İstanbul’un merkezinde olması nedeniyle, yeşil alan oranı maalesef düşük. Ancak yine de bugüne kadar çok sayıda park iyileştirildi, yeşil alan yapıldı. Çok önem verdiğim konulardan biri de; kültür ve sanat. Son aylarda Nâzım Hikmet, Uğur Mumcu ve Aziz Nesin’i anma programları yaptık. “Dünya Ahşap Günü” ve “Orman Haftası” dolayısıyla dünyanın 50 ülkesinden heykeltıraşları ve müzisyenleri ağırladık.


Hayallerimden birisi, Halaskârgazi Caddesi’ni bir kültür-sanat bulvarına dönüştürmek. Halide Edip Adıvar Kültür Merkezi’mizi çok yakında yurttaşlarımızla buluşturacağız. Şişli Kent Kültür Merkezi’ni de sanat aktivitelerinin daha yoğun yaşandığı bir yere dönüştürmek istiyorum. Sanatı, toplumsal dönüşümün önemli bir aracı olarak görüyorum.


Kadınlara “Hukuk Okur Yazarlığı” konusunda eğitimler verdik. “Bilinçli Anneler Okulu” ile yürüttüğümüz çalışmayla annelerimizi çocuk gelişimi, ergenlik, motivasyon bozukluğu, madde bağımlılığı gibi sorunlara karşı bilinçlendiriyoruz. En önemli çalışmalarımızın başını eğitim oluşturuyor. Gülbağ ve Feriköy Mahalleleri’nde etüt merkezleri açtık. Amacımız, gelir düzeyi düşük aileler ile çocuklarına eğitim desteği vermek.


Ya imar projeleri? Şişli sadece Nişantaşı ve Osmanbey gibi lüks semtlerden ibaret değil. Bir de Feriköy, Kuştepe, Fulya, Paşa Mahallesi gibi varoşlar var. Ve bu kenar mahalleler için yıllardır pek de bir şey yapılmadığı eleştirileri var. Bu dönemde bu mahalleler için ne yapılacak? Kentsel dönüşüm düşünüyor musunuz?

Mahmut Şevket Paşa Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projesi gündemde. Bu mahallenin bir kısmı Beyoğlu Belediyesi’ne, bir kısmı ise bizim belediyemize bağlı. Biz Şişli gibi yeşil alanın kısıtlı olduğu bir ilçede yeşil alanın dönüşüm ile sağlanacağını düşünüyoruz. Yalnız bu dönüşüm, baskıcı bir idare anlayışı yoluyla ve tek başına alınacak bir karar değil. Katılımcı demokrasi gereği halkın onayı alınarak, sorarak yapılacak bir uygulama olacak. Yerinde yapılacak bu dönüşüm, sadece bize bağlı bölgede 18 bin kişiyi ilgilendiriyor. Bu yüzden kentsel dönüşüm planlamaları saydam olmalı, şeffaf bir yönetim anlayışı ile yürütülmeli. Kentler hakkında kararlar alınırken belediye başkanları halkı sözde değil; özde dinlemeli. Ben ve çalışma arkadaşlarım bu konuda çok hassasız.


 CLEVELAND YERİNE SANCAKTEPE'YE!


Sizce Şişli’nin en büyük sorunu ne?

İlçemizin temel sorunu trafik, park yeri ve yeşil alan yetersizliği. Trafik konusunu merkezi hükümetin ve anakent belediyesinin desteği ve bu konuda temel projeleri olmadan tek başına bir ilçe belediyesi olarak çözmemiz pek mümkün değil. Bu konuda anakentin projeleri doğrultusunda hareket etmek durumundayız. 


Mecidiyeköy ve Nişantaşı gibi semtlerdeki içinden çıkılmaz hale gelen trafik için somut çözüm önerileriniz var mı?

Şişli çok kozmopolit bir ilçe olduğu ve birçok noktayı birbirine bağladığı için haliyle trafik ile ilgili olarak sorunlar yaşanıyor. Keşke bu konuda ilçe belediyesi olarak kararlar alabilsek. Ama biliyorsunuz ki, bu konu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin görev ve sorumluluğunda. İlçe belediyesi olarak bizler ilçemiz sınırlarını kapsayan küçük ölçekli projeler geliştirebiliyoruz. Bu projelerin kabulü anakentin kararına bağlı ve İstanbul gibi bir metropolde küçük ölçekli projeler ile trafiği tam anlamı ile çözemezsiniz.


Arap turist sayısındaki artış, kongre turizmi ve Osmanbey’deki tekstil sektörü, Nişantaşı’nı aynı zamanda turizm merkezi haline de getirdi. Peki bu durum Nişantaşı’ndaki emlak piyasasını nasıl etkiledi?

Turizm yatırımlarının en yoğun olduğu bölge, kongre merkezi olarak konumlanan ve tekstil sektörünün yoğunlaştığı bölge olduğu için Nişantaşı ve Osmanbey. Her geçen gün bu semtlerimizi ziyaret eden turist sayısı artıyor. Tabii gayrimenkuldeki değer artışı da çok hızlı. Örneğin Abdi İpekçi Caddesi’nde emlak rayiç değeri 2010’da metrekareye 8.400 TL iken; 2015’te bu değer 24.581 TL’ye yükselmiş. Bu oran farkı Nişantaşı bölgesinin ne kadar değerli olduğunu gözler önüne seriyor. Türkiye’nin en değerli semtinin turizm yatırımlarını çekmesi de haliyle çok doğal. Nişantaşı, Türkiye’nin gözbebeği ve emlak değerleri ile de bunu kanıtlıyor.


Nişantaşı İstanbul’un gözbebeği, en lüks semti diyoruz. Peki yapı stoku nasıl? Depreme dayanıklılık açısından bir inceleme yapıldı mı? Daha önce, binaların birçoğunun çürük olduğuna dair değerlendirmeler yapılmıştı...


1999 sonrasında belediye olarak İstanbul Üniversitesi ile birlikte ilçemizde zemin etüt raporu hazırladık ve bu rapor o zamanın Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından onaylandı. Yapılan bu çalışmadan çıkan sonuçlara göre; Şişli’de zemin durumu ile ilgili uygun alanların sayısı fazla. 1999 depremi sonrasında mevzuat, zemin etüt raporlarını üniversitelere ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetki verdiği lisanslı bürolara devretti. Lisanslı bürolar ilgili binalardan numune alarak beton sınıfına bakıyor, kaçlık demir kullanılmış, bunun gibi çeşitli teknik analizler yapıyor. Biz Şişli Belediyesi olarak da İnşaat Mühendisleri Odası tarafından onaylanmış projeleri kabul ediyoruz.


‘Darülaceze için onay vermem’ 


Darülaceze binalarının bulunduğu araziye inşaat yapılacağına dair söylentiler var. Size gelen bir başvuru var mı? Burada inşaata nasıl bakarsınız?

Şişli, büyük bir ilçe değil. Toplam 10.62 km 2 yüzölçümüne ve 272 binin üzerinde gece nüfusuna sahibiz. Gündüz nüfusumuz ise 3 milyonun üzerinde. Bu 10.62 km 2 ’lik alanda yeşil alanımızın toplamı ise sadece 46 hektar. Tabii bu durumda mevcut olan yeşil alanı korumak da bizim önceliklerimizden. Darülaceze’nin bulunduğu alan, ilçemizdeki nadir yeşil alanlardan biri. Darülaceze’nin bulunduğu arazide inşaat planlarından bahsediliyor, bu projeler bizim de kulağımıza geliyor ama belediye olarak bize herhangi bir müracaat olmadı. Ayrıca 1/5000’lik planları İstanbul Büyükşehir Belediyesi hazırlıyor. Planlar Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanıp sonrasında bizim belediyemize geliyor. Konu gündeme geldiği zaman gerekli işlemler de yapılır muhakkak. Ama şahsi olarak Darülaceze’nin bulunduğu alana yapılacak bir inşaat planına olumlu bakmam.

 

Down Kafe’de 27 genç çalışıyor

Başkan İnönü’yle Mecidiyeköy’deki Down Kafe’yi de ziyaret ettik. İnönü, burada verilen hizmeti şöyle anlattı: “Down sendromlu gençlerimizi iş hayatına katmak ve sosyalleşmelerini sağlamak amacıyla hayata geçirdiğimiz Down Cafe, ilçemizin muhtelif noktalarında Mobil Down Kafe olarak yurttaşlarımıza hizmet veriyor. Toplamda 27 gencimizin hizmet verdiği Mobil Down Kafe’de, her gün 5 gencimiz çalışıyor. Onların hayata tutunma isteklerini ve enerjilerini çok önemsiyorum. Azimleri ile birçok yurttaşımıza örnek oluyorlar.”


TRAFİK İÇİN SÜRPRİZ PROJE

Başkan Hayri İnönü’yle, Şişli’nin en yoğun trafiğe sahip bölgelerinden birinde, Gülbağ’da, daracık sokaklarda dolaştık. ‘Ne olacak bu trafiğin hali’ diye sorduğumda “Trafik sorununu çözmek için bir proje üstünde çalıştıklarını, yakın bir gelecekte bu projeyi açıklayacağını söyledi...


'Halaskargazi Caddesi için bir hayalim var'

Hayri İnönü, önümüzdeki süreçte kültür ve çevre projelerine ağırlık vereceğini söyleyip, “Hayalim, Halaskârgazi Caddesi’ni bir kültür sanat bulvarına dönüştürmek” dedi.


Esra Boğazlıyan-Habertürk


Geri Dön