"Hazine Bakanlığı hayvancılığı büyük bir krizin içerisine soktu"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, et ve süt sektöründe yaşanan krize ilişkin açıklama yaptı. Bayraktar, "Ulusal Süt Konseyi’ni talimatla yönlendiren Hazine ve Maliye Bakanlığı, hayvancılığı büyük bir krizin içerisine soktu" dedi.İlerleyen zamanlarda da süt ve ette krizler yaşanabileceğini, bu gidişin en ağır sonuçlarını tüketicilerin ücretleri yüksek ürünlere ulaşamayarak yaşayacaklarını söyledik" dedi
Bayraktar, “Başta yem fiyatları olmak üzere elektrik, mazot, gübre ve de işçilik gibi birçok maliyette ciddi artışlar olduğunu, belirlenen ücretlerin üreticileri sektörden kopardığını, damızlık hayvanlarını tek tek kestirdiklerini, işletmelerin ya küçülmeye ya da bir bir kapanmaya başladı. İlerleyen zamanlarda da süt ve ette krizler yaşanabileceğini, bu gidişin en ağır sonuçlarını tüketicilerin ücretleri yüksek ürünlere ulaşamayarak yaşayacaklarını söyledik" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Ulusal Süt Konseyi’ni talimatla yönlendirdiğini iddia eden Bayraktar hayvancılığı büyük bir krizin içerisine sokulduğunu belirtti ve şöyle konuştu:
"Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın etkisinde olan Gıda Komitesi’nin enflasyonu düşürmek amacıyla üretici ücretlerini baskılamasının enflasyon ithal etmekten başka bir şeye yaramayacağını, tabana ve sektörün temsilcilerine kulak verilerek bu skandaldan dönülmesi gerektiğini de dile getirdik. Gıda komitesi süt ürünleri ve yem ücretlerine müdahale etmezken neden üretici fiyatlarına müdahalede bulunuyor? Yem sanayicisi, süt sanayicisi ve de marketler artan maliyetlerini vatandaşa yansıtıyor. Neden üreticilerimizin artan maliyetlerini ücretlere yansıtması engelleniyor?"
"Üretimi yok eden ve üreticiyi üretimden koparan bu çifte standarttan derhal vazgeçilmelidir" çağrısını dile getiren Bayraktar, "Üreticilerimizin günah keçisi ilan edilmesi doğru değildir. Üreticide 7 liradan satılan süt, marketlerde 4 kat fazlaya yükselerek 30 liralara kadar çıkmaktadır. Buna kim bir dur diyecektir?" dedi.
Üreticilerin damızlıklarını tek tek kestirip elden çıkarmaya, genç dişi hayvanları ise damızlığa çekmek yerine besleyip kesimhaneye göndermeye başladığını hatırlatan Bayraktar, "Ellerinde tuttukları damızlıklara ise çok fazla pahalı olduğu için daha az yem veriyorlar. Hayvanlarını düzenli beslemekten vazgeçtiler. Dengesiz beslemeye bağlı olarak hayvanlarda besleme hastalıkları ve çoğalmaya yönelik sorunlar arttı. Sonuçta üretim ve verim kayıplarına bağlı olarak süt üretimi de azaldı. Fiyatlar yukarı yani olması gereken yöne doğru artışa geçti. Şu an azalan süt nedeniyle sanayici ve de üretici örgütleri olması gereken çiğ süt fiyatını sahada belirlemeye başladılar" açıklamasında bulundu.
Öte yandan Bayraktar, "Tarım sektörünün iç dinamiklerini hesaplamayan, tek amacı enflasyonu düşürmek olan ve bunun tek yönteminin artan maliyetleri dikkate almadan üretici ücretlerini baskılamak olduğunu düşünen, bu amaçla da Ulusal Süt Konseyi’ni talimatlarla yönlendiren Hazine ve Maliye Bakanlığı, hayvancılığı büyük bir krizin içerisine soktu" dedi.