Ekonomi

Et ve sütteki büyük tehlike 2023’te

Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek, “Muhtemeldir ki 2023 yılının ilk aylarında piyasada et ve süt sıkıntısı olacak. Bakanlık, besicilere ucuz arpa, ucuz yem verip üreticileri mağdur etmemesi lazım. Yoksa ileride Türkiye'yi et ve süt konusunda büyük bir kriz beklemektedir.” açMehmet Çiçek, konuya ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:ET VE SÜT SIKINTISI OLACAK“Bugün 105 Türk Lirası olan et fiyatının 10 gün içerisinde 94-95-96 Türk Lirası’na düşmesi sonucu, şu an besicilerde bir panik başlamış, insanlar besisini tamamlamamış ve hayvanlarını kesime götürüyor ve bu neye işaret ediyor?  Muhtemeldir ki 2023 yılının ilk aylarında piyasada et ve süt bulma sıkıntısı olacak

Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek, katlanan girdi maliyetlerinden ve özellikle yem fiyatlarından dolayı birçok çiftçinin sektörden çekildiğini ve bunun ciddi bir et ve süt krizine yol açacağını dile getirdi.

Mehmet Çiçek, konuya ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

ET VE SÜT SIKINTISI OLACAK

“Bugün 105 Türk Lirası olan et fiyatının 10 gün içerisinde 94-95-96 Türk Lirası’na düşmesi sonucu, şu an besicilerde bir panik başlamış, insanlar besisini tamamlamamış ve hayvanlarını kesime götürüyor ve bu neye işaret ediyor?  Muhtemeldir ki 2023 yılının ilk aylarında piyasada et ve süt bulma sıkıntısı olacak. Artık dışarıdan hazır et ve hazır süt getirip bu millete verilecek. Acilen Bakanlık Toprak Mahsulü Ofisini devreye sokarak besicilere ucuz arpa, ayrıca Tarım Kredi Kooperatiflerini devreye sokarak, besicilere ucuz yem ve Et - Süt Kurumu’nu devreye sokup yeni bir fiyat verip üreticileri mağdur etmemesi lazım. Yoksa ileride Türkiye'yi et ve süt konusunda büyük bir tehlike bekliyor.”

“Meselenin temelinde girdi maliyetleri yatmakta.” diyen Çiçek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Özellikle sen Türkiye’de mazotu, elektriği, gübreyi bunları düşünmeyene kadar tarım ürünlerinin maliyeti çok yüksek olduğu için devlet de haklı olarak hububat alımı olsun, çay olsun, yağlı tohumlar olsun, fındık olsun; bugün yarın ayçiçeği fiyatları da açıklanacak.  Hem muhalefet olsun hem iktidar olsun, büyük bir ihtimalle 15-16 Türk Lirası fiyat verecek; bu da yağın fiyatını birden arttıracak. Yani 2 tarafı pis bir değnek meselesine dönüyor. Biz acilen enerji ve gübre, doğalgaz, elektrik fiyatlarını düşürme yoluna gitmeliyiz.  Veya kontrollü bir şekilde çiftçinin maliyetlerini değişmek için bunların bir otokontrolünü üreticiye sağlamak lazım ki, çiftçiler ucuz buğday, yağlı tohumlar üretsin biz de ucuz yem alalım hayvanlarımıza verelim. Böylece ucuz süt üretelim, ucuz et üretelim ve vatandaş da ucuz et ve süt yesin. Şu anki böyle marketlerde kısmi olarak etin kilosunun düşürülmesi kısa vadede belki bir rahatlık sağlar. Fakat uzun vadede Türkiye'yi çok büyük tehlikeler beklemekte acilen devletten acil müdahaleler bekliyoruz."         

Sterlin dolar karşısında son 37 yılın en düşüğünde 

Yeni istihdam kapısı yenilenebilir enerjiden geldi

Otomobil devinden Rusya hamlesi: Kapısına kilit vurdular

TOKİ'den 'borçlar ödenmiyor' iddiasına cevap!

İŞKUR’dan 2500 kamu personeli alımı: KPSS şartı yok! 

Fed kararı ons altını uçuruma yuvarladı