10 / 05 / 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan akaryakıtta ÖTV artışına ilişkin flaş açıklama!

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan akaryakıtta ÖTV artışına ilişkin flaş açıklama!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıtta ÖTV zammına ilişkin önemli bir açıklama yaptı. İşte ayrıntılar...



Açıklamada, 2016 yılında akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV'nin GSYH içindeki payının yüzde 4,58 iken 2022 yılında yüzde 2,80'e, vergi gelirleri içindeki payının ise 2016 yılında yüzde 26,23 iken 2022 yılında yüzde 17,84'e düştüğü belirtildi.

Söz konusu ürünlerden en çok tüketilen benzin, motorin ve LPG’de, KDV dahil satış fiyatındaki vergilerin oranının yüzde 50’lerin üzerinde iken yeni yapılan artışa rağmen 38,5 seviyesinde kaldığı ifade edildi.

 Hazine ve Maliye Bakanlığı ndan akaryakıtta ÖTV artışına ilişkin flaş açıklama!

AVRUPA'DA EN UCUZ 4'ÜNCÜ ÜLKE!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt ürünlerindeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışıyla ilgili yaptığı açıklamada, maktu ÖTV tutarlarının benzinde ve motorinde 5 lira, LPG'de 4 lira artırıldığı belirtildi. Açıklamada, bu artışların ürünlerin ÖTV tutarlarındaki artış oranları esas alınarak gerçekleştirildiği ve 2016 yılından bu yana meydana gelen enflasyon artışının altında kaldığı ifade edildi.

Bakanlık, yapılan artışlara rağmen Türkiye'nin benzinde ve motorinde Avrupa'da hâlâ en ucuz 4. ülke olduğunu vurguladı. Örneğin, sınır komşusu Yunanistan'da vergi artışları sonrası benzinin 2,057 dolar, motorinin ise 1,861 dolar olduğu, bu rakamlara karşılık Türkiye'de benzinin 1,303 dolar, motorinin ise 1,239 dolar olduğu bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada ayrıca, diğer ülkelerin dolar cinsinden benzin ve motorin fiyatlarına da değinildi. Buna göre, benzinin dolar cinsinden fiyatının en yüksek olduğu ülkelerin sırasıyla İzlanda (2,297 dolar), Finlandiya (2,231 dolar) ve Hollanda (2,174 dolar) olduğu belirtildi.

Zamlı emekli maaşlarında çok gizli detay çekmeceden çıktı! Hesaplama yöntemi sil baştan değişti!
SON DAKİKA: Deprem mi oldu? En son nerede, ne zaman deprem oldu? 16 Temmuz 2023!
Altında son dakika kıyameti! Gram, yarım, çeyrek ve tam altın kaç TL? 16 Temmuz 2023 altın fiyatları...

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön