Kent Haberleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın binası tahliye ediliyor: ODTÜ ve Bakanlık 'depreme dayanmaz' dedi!

Hazine ve Maliye Bakanlığının binasını inceleyen ODTÜ ve Çevre Şehircilik Bakanlığından depreme dayanıksız raporu çıktı. Binada tahliye çalışmaları başladı. İşte detaylar...

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Hazine ve Maliye Bakanlığı binasında deprem riski incelemesi yapıldı. 

Deprem riski taşıdığı nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığı binasında incelemelerde bulunan ODTÜ ve Bakanlıktan, binanın hızla boşaltılmasına ilişkin kritik bir rapor çıktı. 

RİSKLİ ÇATLAKLAR VAR, PERSONEL VARKEN GÜÇLENDİRİLEMEZ

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre; bina için hazırlanan her iki raporda da binanın depremde yıkılma riski olduğuna dikkat çekildi. 

Tahliye ileminin bir an önce tamamlanmasının kaçınılmaz bir duruma geldiği ifade edilen raporlarda, binanın kolanlarındaki riskli çatlaklar sebebiyle binanın içinde personel varken güçlendirme yapılamayacağı, bina boşaltıldıktan sonra güçlendirme veya yıkım alternatiflerinden birine karar verilebileceği uyarısı da yapıldı.

BİNA 24 SENEDİR İZLEMEDE 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in makam odasının da yer aldığı gökdelenin 1999 depremlerinde hasar gördüğü o günden bu yana ODTÜ tarafından yakın takipte tutulduğu belirtildi. 

En son  Kahramanmaraş ve Konya depremlerinden sonra kolonlarında çatlaklar meydana geldiği ifade edilen binaya ODTÜ tarafından cihazlar yerleştirildi ve geçtiğimiz hafta cihazlardan uyarı sinyalleri gelmeye başladı. Bunun üzerine ODTÜ'nün binada depreme dayanıklılık testleri uyguladığı, aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da kendi uzmanlarını yollayarak binada dayanıklılık testleri yaptığı açıklandı. 

Teknik heyetlerin incelemesinden sonra hem ODTÜ'den hem de Çevre Bakanlığından olumsuz yönde raporlar verildi. Her iki rapordada, binanın hızlı bir şekilde tahliye edilmesi talep edildi. 

Olası bir deprem halinde kolonların binayı taşıyamayacağı, bu sebeple de boşaltılmasının kaçınılmaz olduğu uyarısı yapıldı. Binanın oturduğu zeminin de sulu olduğuna dikkat çekildi. 

Kaynaklar, bina kolonlarında daha önce oluşan çatlaklar üzerine yapılan güçlendirme çalışmalarının kolon yükünün fazlalaşmasına neden olduğu ve kolon esnekliğinin de kaybolduğu gibi bilgilere de yer verildiğini aktardı. 

BİNAYI YİNE BAKANLIK KULLANACAK 

Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri de, binasının yıkılarak 55 dönümlük arsasının ranta gidebileceğine ilişkin  iddiaların doğru olmadığını aktardılar. Binanın ilk etapta güçlendirilmesi için her yolun deneneceğine, yıkım yapılması durumunda ise aynı yere Hazine ve Maliye Bakanlığı Kompleksi ismiyle yeni bir yerleşke yapılacağı ve hizmetlerin aynı yerde yürütüleceği belirtildi.

Raporların ardından binanın tahliye edilmesi için çalışmalar başlatıldı. 

Personelin bir bölümünün TBMM'nin karşısındaki eski Maliye Bakanlığı binasına taşındığı, büyük bir kısmının da gökdelenin yanındaki küçük binalara yerleştirileceği öğrenildi. Bakanlığın geri kalan kısımlarının yerleşmesi için de yine kamuya ait başka bir binanın tahliye edildiği ifade edildi. Bakanlık yetkilileri, personel açısından paniğe kapılacak bir durum olmadığına, binanın boşaltılmasından sonra güçlendirme alternatifi üzerinden çalışmalara acilen başlanacağına dikkat çekti. 

Elazığ deprem konutlarının hak sahipliği 15 Kasım'da kesinleşecek!

TOKİ, Sakarya'da 40 adet arsayı satışa çıkardı! Arsaların başlangıç fiyatı 200 bin TL!

Kemer Country sitesindeki 94 kişi bakanlığa icra takibi başlattı!