Ekonomi

Hazineden dev borçlanma

Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki üç ay için izleyeceği borçlanma stratejisinin açıkladı. Bakanlık bu dönemde 122 milyar liralık iç borç seviyesine karşılık 130,5 milyar liralık iç borçlanmaya gidecek. Söz konusu dönemde dış borçlanma yapılmayacak.Bakanlıktan yapılan açıklamada; Eylül ve Kasım aylarını kapsayan bu dönemde 122 milyar liralık iç borç seviyesine karşılık olarak 130,5 milyar liralık iç borçlanma yapılacağı ifade edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, eylül ve kasım dönemlerinde 130,5 milyar liralık iç borçlanmaya gideceğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada; Eylül ve Kasım aylarını kapsayan bu dönemde 122 milyar liralık iç borç seviyesine karşılık olarak 130,5 milyar liralık iç borçlanma yapılacağı ifade edildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada bu dönemde dış borçlanma yapılmayacağı dile getirildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın eylül-kasım dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisine göre; eylülde 30,2 milyar lira olan iç borç servisine karşılık 50 milyar liralık borç yapılanmasına gidilecek. Ekim ayında ise 61,7 milyar liralık iç borç seviyesine karşılık 50 milyar liralık, kasım ayında ise 30,1 milyar liralık iç borç seviyesine karşı 30,5 milyar liralık iç borçlanma yapılacak. Bakanlık söz konusu dönemde dış borçlanma yapmayacak.

İzlenecek stratejiye göre eylül ayında yapılacak iç borçlanmanın 40 milyar lirasının piyasadan, 7 milyar lirasının kamuya satışlardan, 3 milyar lirasının doğrudan satışlardan sağlanması öngörülüyor.

Ekim ayında yapılacak 50 milyar liralık borçlanmanın ise 44,9 milyar lirasının piyasadan, 2,7 milyar lirasının kamuya satışlardan sağlanması kalan 2,5 milyar lirasının da doğrudan satışlardan sağlanması bekleniyor.

Kasım ayı borçlanması ise 27,6 milyar lirası piyasadan 2,9 milyar lirası kamuya satışlardan olacak şekilde gerçekleşmesi planlanıyor.

Söz konusu dönemde 17 tahvil ihalesi düzenleneceği,  2 kira sertifikasının doğrudan satışını yapılacağı ayrıca 1 hazine bonosunun da yeniden ihracının yapılacağı belirtildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Eylül ayında 90,2 milyar lira, Ekim ayında 71,9 milyar lira ve Kasım ayında ise 38,5 milyar lira olmak üzere toplamda 220 milyar liralık ödeme yapması gerekiyor. Bu ödemelerin 78,4 milyar lirasını dış borç oluşturuyor. İç borçlanma stoğu 2020 yılında pandemi etkisiyle çok hızlı artmış daha sonra yavaşlama eğilimine girmişti.

 

Bakan Nebati'den The Economist'e dikkat çeken yanıt: 'Ters giden bir şey yok'

Eski ABD Hazine Bakanı'ndan Fed’e mesaj! Net sinyal vermesi gerek!