Sektörel

Hazineye ait arazi alınabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''hazineye ait arazi alınabilir mi'' sorusunu yanıtladı.

1968’de dedem köy senedi ile 11 bin 500 dönüm arazi alıyor. Bunu da noterde belgeliyor. O zamanın parasıyla 1000 TL veriyor karşı tarafa. Arazi şu anda hazinenin gözüküyor. Noterdeki belgeye ulaştık. Bizim bu arazileri kazanma hakkımız var mı? ● S.F. 


Önce şunu söylememde yarar var. Köy senedi ile satın alınan arazilerin kadastrosu geçmemiş, dolayısı ile tapuda kaydı bulunmamış olması şarttır. Şayet o tarihte bu arazinin tapu kayıtları varsa zaten köy senedi ile satış söz konusu olmaz.


Köy senedi veya muhtar senedi ile satış denilen şey, kadastro geçmemiş tapuda kaydı olmayan arazilerin, tapudan satışı olamayacağı için, kullanıcılarının kendi aralarında yaptığı yazılı satış sözleşmesidir. Tapuda kaydı bulunmayan bu tür arsaların satışının menkul mal alım satımı gibi yapılması bu şartlarda mümkündü.


MÜHRÜN ÖNEMİ YOK 


Kadastro geçmemiş arazilerin satışının taraflar arasında düz beyaz kağıda yazarak yapılması o zamanlar geçerli iken taraflar bu sözleşmeye bağlı bulundukları muhtarın da mührünü bastırarak resmiyet kazandırdıklarını zannettiklerinden bu sözleşmelerin adı köy senedi veya muhtarlık senedine çıkmıştı. Yoksa muhtarın mührünün bir önemi yoktu.


Dedenizin yaptığı işlemde de muhtar mührü yok noter mührü var. Şimdi bakılacak husus sözleşmenin yapıldığı tarihte arazinin tapuda kayıtlı olup olmadığı. Arazinin tapu kaydı ne yolla hazineye geçti. Ancak bu hususların incelenmesinden sonra sizin mülkiyet durumunuz hakkında bir karar verilebilecektir ki bunu bir meslektaşımın yardımı ile yapmanızda yarar görürüm.


Posta / Tamer HEPER