27 / 04 / 2024

Hazır Beton Endeksi verileri açıklandı! İnşaat sektörü son 5 aydır iyi performans sergiliyor!

Hazır Beton Endeksi verileri açıklandı! İnşaat sektörü son 5 aydır iyi performans sergiliyor!

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından ''Hazır Beton Endeksi” 2023 Eylül Ayı Raporu açıklandı. Raporda inşat sektörünün son 5 aydır iyi performans sergilediği belirtildi.



Türkiye Hazır Beton Birliği'nin (THBB), her ay açıkladığı, imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2023 Eylül Ayı Raporu’nu açıkladı. Faaliyet Endeksi ağustostaki yükselişten sonra   eylül ayında aşağı yönlü hareket etmesine rağmen eşik değerin üzerindeki konumunu sürdürüyor.

HAZIR BETON ENDEKSİ EŞİK DEĞERE GERİLEDİ!

Beklenti ve Güven Endekslerinin  eşik değerinin altına indiği gözlemlendi. Endeks değerlerinin tamamında görülen bu azalmanın ardından Hazır Beton Endeksi eşik değere geriledi.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koydu.

Hazır Beton Endeksi verileri açıklandı! İnşaat sektörü son 5 aydır iyi performans sergiliyor!

ENDEKSLER YUKARI YÖNLÜ HAREKET HALİNDE

İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan  inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir gösterge.

Hazır Beton Endeksi 2023 Eylül Ayı Raporu’na göre, Faaliyet Endeksi ağustos ayındaki yükselişin ardından eylülde yeniden aşağı yönlü hareket etmiş, buna rağmen eşik değerin üzerindeki konumunu korumuştur. Temmuz ayında dip yapan Beklenti Endeksi ağustostaki yükseliş sonrası, eylülde sabit hareket etmiş olup, endeks değeri hâlen eşik değerin altında konumlanmaya devam ediyor.

Güven Endeksi ağustos ayında eşik değere yakın bir konumda iken eylülde sınırlı bir azalış ile eşik değerin altına indi.  Endeks değerlerinin tamamında görülen bu azalma sonrasında Hazır Beton Endeksi eşik değere gerilledi.

Hazır Beton Endeksi verileri açıklandı! İnşaat sektörü son 5 aydır iyi performans sergiliyor!

EN FAZLA ARTIŞ  FAALİYET ENDEKSİNDE!

Geride bıraktığımız eylül ayında tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre yükseliş kaydetti. En fazla artış Faaliyet Endeksi’nde, en az artış ise Beklenti Endeksi’nde meydana geldi.

Beklenti ve Güven Endekslerinin, artışa rağmen eşik değerin altında kalmaya devam ettiği göz ardı edilmemelidir. 3 endeksin durumu da geçen yılın aynı ayına kıyasla pozitif durumda olması nedeniyle Hazır Beton Endeksi de yükselmiş durumdadır.

Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Faaliyet Endeksi’nin eylül ayındaki aşağı yönlü hareketine rağmen eşik değerin üzerinde kaldığını ifade ederken, “Endeks değerlerinin tamamında görülen azalma sonrasında Hazır Beton Endeksi eşik değere gerilemiştir.” dedi.

Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörüne yönelik değerlendirmelerde bulunan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Mayıs ayının sonundan itibaren seçim atmosferinin bitmesi ve yeni ekonomi yönetiminin politika değişimi ile birlikte bir yandan talep diğer yandan maliyet enflasyonu ile mücadele için çalışmaların başladığını söyledi.

Bunun en belirgin sonucu da kendini yükselen faiz hadleri ile göstermiştir. Politika faizindeki artışlar ile Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminin tasfiyesine yönelik atılan adımlar birleşince faizdeki yükseliş hızlanmıştır.

Tüm bunların üzerine bankaların kredi verme iştahındaki azalma da eklenince finansmana erişim iyice zorlaşmış durumdadır.

KONUT KREDİLERDEKİ ZAYIFLAMA İNİSAAT SEKTÖÜRÜNÜ ZORLAYACAK!

Konut kredilerindeki zayıflama inşaat sektörünü önümüzdeki dönemde zorlayacağından bahseden Işık  tüketici kredilerinin haziran başından itibaren yavaşladığını ve haziran ayından itibaren haftalık bazda 4 hafta negatif büyüyen tüketici kredilerinde haftalık artış hızı yüzde 1’in altında kaldığını söyledi.

Bir yandan enflasyonla mücadele ederken aynı zamanda ılımlı bir büyüme sürecinin sağlanması için finansmana erişim kolaylaştırılması gerektiğimi savunana Işık ''İnşaat sektörü gibi ülke ekonomisinin dinamosu mahiyetinde ve istihdamı sırtlanan bir sektörün tüm bileşenleri ile yoluna devam etmesi gerekmektedir.” dedi.

İnşaat demir fiyatlarına 100 TL indirim geldi! Müteahhitler bayram etti! 11 Ekim 2023 demir fiyat listesi

İnşaat maliyetlerinde bomba artış! Bir yılda yüzde 67'ye yakın yükseldi! 

Geri Dön