28 / 04 / 2024

Haziran ayı kira artış oranı 2015!

Haziran ayı kira artış oranı 2015!

Gayrimenkul kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kiraya belli oranlarda zam yapılıyor. Meskende yapılacak zam ÜFE oranlarından yüksek olamıyor. İşte Haziran ayı kira artış oranı 2015..



Haziran ayı kira artış oranı 2015!

Gayrimenkul kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kiraya belli oranlarda zam yapılıyor. Kiracılık Hukuku gereğince bu zam mal sahibinin istediği oranda değil, dönemin enflasyon oranlarında yapılıyor.


Yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Ancak bu kural yalnız mesken kiralamalarında uygulanıyor.


İşyerinde yapılacak kira artışlarında ÜFE zorunluluğu 2020 yılına kadar uygulanmıyor.


Kira artış hesaplamalarında kullanılan enflasyon rakamları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Hesaplamada bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor.


Peki, kira sözleşmenizin Haziran ayı itibarıyla yenilendiğini düşünelim. Bu durumda kiralar ne kadar artacak? Haziran ayı kira artış oranı 2015 nedir?


Haziran ayında; Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,11 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.


Buna göre Haziran ayı kira artış oranı %6,52 olup; kira bedeline en fazla bu oranda zam yapılacak.


Enflasyon oranları Haziran 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön