28 / 04 / 2024

Haziran'daki konut satışları bu yılın en iyisi olabilir!

Haziran'daki konut satışları bu yılın en iyisi olabilir!

Geçen yılın haziran ayında 61 bin 335 konut satılmıştı ve bu 9 günlük bayram tatilinin de etkisiyle 2019’un en düşük konut satışı olarak kaydedilmişti. Bu Haziran'da ise konut satışlarının yılın en iyi verisi olması bekleniyor...



TÜİK tarafından her ay açıklanan konut satış istatistiklerinin Haziran ayına ilişkin verileri yarın açıklanıyor. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı H. Beder Arslan, bugünkü köşesinde konut satışlarını kaleme aldı. 

İşte H. Beder Arslan'ın 'Haftanın manşetini konut satışları belirleyecek' başlıklı yazısı...

Bu haftanın gündemini mayıs ayına ait sanayi üretimi, ödemeler dengesi ve perakende endeksleri ile haziran ayına ait konut satışları, bütçe sonuçları ve kurulan/kapanan şirket verileri oluşturuyor.

Perakende ve ciro endeksleri, sanayi üretim endeksi, konut satışları ve şirket verilerinde önceki aya göre iyileşme, ödemeler dengesi ve bütçe verilerinde ise bir süredir devam etmekte olan bozulmanın devamını görebiliriz.

Perakende satış hacmi endeksi nisan ayında önceki yıla göre yüzde 19,3 gerilemişti. Bugün açıklanacak olan mayıs verisinde gerilemenin hız keserek devam ettiğini görebiliriz. Haziran verisi ile birlikte daha iyi sonuçlar almaya başlayacağız.

Sanayi üretim endeksi nisan ayında yüzde 31 gerilemişti. Mayıs ayında gerileme devam edecek. Sanayi üretiminin öncü göstergesi olan PMI endeksi nisanda 33,4 seviyesinden mayısta 40,9’a yükselmişti. Bu, sanayi üretiminde yüzde 10-15 civarında bir gerileme olabileceğini gösteriyor.

Haftanın önemli bir verisi de yine bu sabah gelecek olan mayıs ayı ödemeler dengesi. Cari işlemler açığı ilk 4 ayda 12.7 milyar dolara yükselmişti. Nisandaki açık ise 5 milyar dolardı. Mayıs ayında ihracat ve ithalat sırayla yüzde 41 ve yüzde 28 gerilemişti. Turizm ve seyahat gelirleri ise nisandaki gibi dip seviyede gerçekleşti. Bu nedenle cari açık mayıs ayında yine yüksek gelecek.

En net canlanma işaretini salı sabah açıklanacak olan haziran ayı konut satışlarında göreceğiz. Hem yılın ilk aylarında biriken talebin harekete geçmesi, hem oldukça cazip seviyeye gelen kredi faizlerinin yarattığı canlılık, hem de düşen mevduat faizlerinin insanları alternatif yatırım kanallarına yöneltmesi konut satışlarında büyük bir sıçrama yarattı. Geçen yılın haziran ayında 61 bin 335 konut satılmıştı ve bu 9 günlük bayram tatilinin de etkisiyle 2019’un en düşük konut satışı olmuştu. Bu hafta açıklanacak veri bu nedenle geçen yılın üzerine çıkabilir ve “değişim oranı” bazında bu yılın en iyi verisi olabilir.

Son olarak cuma sabahı TOBB tarafından haziran ayında kurulan ve kapanan şirket istatistikleri ile haftayı tamamlayacağız. Kurulan şirket sayısı ekonomideki canlanmanın ve potansiyel istihdam olanaklarının etkili göstergelerinden biri. Nisan ayında 2813 ile son yıllardaki en düşük seviyesine inen kurulan şirket sayısı mayısta 3438’e çıkmıştı. 2018- 2019 döneminde aylık ortalama 7 bin şirket kuruluşu yapılmıştı. Bu hafta açıklanacak haziran verisinde nisan ve mayıs verilerine göre net bir hareketlilik görebiliriz.

Faizlerin düşmesiyle konut satışları fırladı!

Haziran'da konut satışlarında rekor bekleniyor!


Geri Dön