22 / 11 / 2024
fuzul

Hedef: Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm!

Hedef: Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm!

Çevre ve Şehircilik Bakam Murat Kurum, Türkiye genelinde yatırım değeri 81 milyar TL olan 272 bin sosyal konut ve kentsel dönüşüm konut inşasının devam ettiğini belirtti. Kurum, 2021 ’e de 25 milyar TL tutarında 80 bin konutluk projeye başlayacaklarını kaydetti.




Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, şehirlerde nüfusun yüzde 71’inin deprem bölgesinde yaşadığını vurgulayarak, bu nedenle riskli alanlarda deprem dönüşümü projelerini hızlandırdıklarını söyledi. Para Dergisi’nde yer alan habere göre;  Kentsel dönüşüm seferberliğini “Türkiye’nin Her Yerinde Kentsel Dönüşüm” hedefiyle sürdürdüklerini belirten Kurum, 2020’de İstanbul başta olmak üzere Ankara, Samsun, Elazığ ve Malatya’da pek çok konutun temelini attıklarını kaydetti. Kurum, “Devam eden projeler var. İstanbul Esenler’de dev bir kentsel dönüşüm projesi yürütüyoruz. 60 bin vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren Yeni Fikirtepe Projesi kapsamında tüm altyapılarıyla beraber 15 bin konutun inşasına başlıyoruz. TOKİ’mizle 18 yılda 975 bin konut ürettik” dedi.

 Hedef: Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm!

Şu anda Türkiye genelinde sahada yatırım değeri 81 milyar TL olan 272 bin sosyal konut ve kentsel dönüşüm konutun inşasının devam ettiğini açıklayan Kurum, 2021’e de toplam bedeli 25 milyar TL olan 80 bin konutluk kentsel dönüşüm ve sosyal konut projesiyle başlayacaklarını kaydetti. Son 18 yılda, kamu ve özel sektör eliyle yapılan kentsel dönüşümle,  TOKİ  konutlarıyla ve yapı denetim sistemiyle Türkiye’deki binaların yüzde 65’ini güvenli hale getirdiklerini vurgulayan Kurum, 54 milyondan fazla vatandaşı afetlere karşı korunabilir duruma getirdiklerini dile getirdi.

Hedef: Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm!

YENİ PROJELER BAŞLADI 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2021 yılı hedeflerini ve öncelikli gündem maddelerini anlattı. Sel ve heyelan riski altındaki bölgelerde dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini belirten Kurum, Trabzon Araklı’da ve Giresun’un hemen hemen tüm ilçelerinde çalışmalar yürüttüklerini vurguladı. Kurum. Giresun’da Yeni Dereli Projesi ile 612 konut, iş yeri ve köy evi yaptıklarını dile getirdi.

Tarihi kent merkezlerini aslına uygun bir şekilde yeniden canlandırdıklarını söyleyen Kurum, bu yıl  Ankara  Saraçoğlu Mahallesi, Bursa Hanlar Bölgesi, Balıkesir Zağnos Paşa Cami ve çevresi başta olmak üzere birçok ilde yeni proje başlattıklarını aktardı. Şehir içinde kalmış sanayi alanlarını çok daha modern ve geniş alanlara taşıdıklarını ifade eden Kurum, şehirlerin otopark ihtiyacını giderecek, trafiği rahatlatacak bölgesel katlı otoparklar inşa ettiklerini belirtti.

KORUNAN ALANLAR ARTIRILACAK 

Kurum, Türkiye’nin iklim değişikliğinin sel, heyelan, fırtına ve kuraklık gibi etkilerini çok ciddi boyutlarda yaşayan bir ülke olduğunu vurgulayarak, bu afetler nedeniyle daha fazla kayıp yaşanmaması için 541 maddelik ulusal, yedi bölge için ise 133 maddelik bölgesel iklim değişikliği eylem planlarını uygulamaya koyduklarını kaydetti. 81 ile 81 milyon metrekare millet bahçesi ve 22 ilde ekolojik koridor projelerinin devam ettiğini söyleyen Kurum, “Ekolojik koridorlar projelerimiz kapsamında Ankara’dan Karadeniz’de Kızılırmak Deltası’na, Ege’de Foça’ya, Akdeniz’de Patara’ya ve Doğu Anadolu’da Van Gölü’ne kadar gidecek dört ekolojik hat oluşturuyoruz. 78 ilimizde 278 millet bahçesi yapıyoruz. Millet bahçelerinden 42’sinin yapımını tamamladık. Son iki yılda korunan alan büyüklüğümüzü, yüzde 1 artırarak yüzde 10.6’ya çıkardık. Bu oranı, OECD ortalaması olan yüzde 17’nin daha da üzerine çıkaracağız” dedi.

Hedef: Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm!

17 milyar TL’lik ekonomik kazanç 

Murat Kurum açıklamasına şu şekilde devam etti: 
“Türkiye genelinde 58 bin kurum ve kuruluş binamızda sıfır atık sistemini kurduk. Projemizin başladığı günden bugüne kadar 17 milyon ton değerlendirilebilir atığı geri kazandık. 17 milyar TL ekonomik kazanç, 315 milyon kilowat enerji tasarrufu, 345 milyon metreküp su tasarrufu sağladık. Plastik poşet kullanımını yüzde 80 azalttık 1.5 milyar TL tasarruf ettik.

2023’e kadar, ülkemizin tamamında Sıfır Atık sisteminin kurulumunu tamamlayacağız. Geri kazanım oranımızı yüzde 35'e çıkaracak, 20 milyar TL tasarruf edecek, bu alanda 100 bin kişiye istihdam sağlayacağız. Atık yönetiminin önemli adımlarından biri de Depozito İade Sistemi’nin etkin bir şekilde yürütülmesidir. Bu kapsamda ülkemizde de bir ilk olan Türkiye Çevre Ajansı'nı kuruyoruz. Çevre Ajansı ile önceliğimiz Depozito İade Sistemi'ni tek bir merkezden, etkin bir şekilde yürütmek. Bu sayede yıllık 20 milyar adedi aşan içecek ambalajlarının yüzde 90'ını geri dönüşüme ulaştıracak, her yıl en az 1 milyon ton ilave atığın oluşmasını önleyeceğiz. İnşallah 2022'de de bu uygulamayı başlatacağız. “

2021'de 1 milyonuncu anahtar teslimi yapılacak!


Geri Dön