04 / 01 / 2025

Helistar yakın coğrafyada hizmet ağı oluşturmaya odaklandı!

Helistar yakın coğrafyada hizmet ağı oluşturmaya odaklandı!

Kaan Air ’in ABD’li sivil havacılık devi Air Methods ortaklığı ile kurduğu Helistar gözünü yükseklere dikti. Şirket, Avrupa ve yakın coğrafyada hizmet ağı oluşturmaya odaklandı




Kaan Air’in ABD’li sivil havacılık devi Air Methods ortaklığı ile kurduğu Helistar gözünü yükseklere dikti. Şirket, Avrupa ve yakın coğrafyada hizmet ağı oluşturmaya odaklandı


Başarı Holding bünyesindeki Kaan Air’in dünyanın en büyük sivil havacılık firması ABD’li Air Methods ortaklığı ile kurduğu Helistar Havacılık, Türkiye ile birlikte Avrupa ülkeleri ve yakın coğrafyada iş fırsatlarına odaklandı. Özellikle, hava ambulans, tıbbi nakil, VIP transfer, orman koruma ve enerji nakil hatlarının bakımı gibi alanlarda hizmet veren şirket ayrıca, önümüzdeki yıl bir uçuş okulu açacak ve İstanbul’da kent turu için yeni iniş-kalkış alanlarını hizmete sunacak. 


Başarı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferda Yıldız, ABD’de 48 eyalette 300 üsse sahip olan ve 500 uçak ve helikopterden oluşan filosuyla hava ambulans hizmetinde bir dünya markası kimliği taşıyan Air Methods’la ortaklığın, Helstar’a önemli bir rekabet avantajı sağladığını söyledi. Helstar’la Türkiye’den Avrupa’ya açılmak istediklerini ifade eden Yıldız, “Avrupa’da henüz küçük çaplı işler yapıyoruz. Hedefimiz, öncelikle hava ambulans hizmeti olmak üzere büyük ölçekli işlere imza atmak” dedi. Yıldız, TEİAŞ’a verdikleri söz konusu hizmetin, tek kalemde bu alanda dünyadaki en büyük iş olduğunu da vurguladı.


 Yıldız, İstanbul’un havadan şehir turu için önemli bir potansiyeli bulunduğuna da işaret ederek, bu amaçla kent genelinde 50 nokta tespit ettiklerini ve İSPARK ile devam eden görüşmelerin ardından, hizmet verilecek alanların belirleneceğini söyledi. 


Ferda Yıldız, önümüzdeki yıl Türkiye’de heliski turizmine gireceklerini de açıkladı. 


“Yerli endüstri kurulsun”


 Türkiye’nin orman yangınlarına havadan müdahale konusunda önemli bir ihtiyacı bulunduğunu da vurgulayan Yıldız şu görüşleri dile getirdi: “Maalesef, Türkiye’deki ihalelerde tek kriter fiyat… Şirketin niteliği, kullanılan araçların yaşı ve yeterliliği konuları dikkate alınmıyor. Oysa, gelişmiş ülkelerde fiyatın belirleyiciliği yüzde 30’lar civarında. Türkiye’ye orman yangınları için Rusya’dan helikopterler geliyor. Bunlar ne yazık ki, Avrupa onaylı helikopterler değil, çok eski helikopterler geliyor. Biz bu alanda da sıfır araçlar kullanılsın, burada bir endüstri kurulmasına da önayak olunsun diyoruz. Bizim, bu yatırımları teşvik etmemiz lazım” 


“Satıp çekilmiyoruz” 


Kaan Havacılık’ın, VIP helikopter pazarında açık ara Avrupa lideri İtalyan AgustaWestland ile Amerikan helikopter sektörünün önemli üreticilerinden ENSTROM’un satış ve satış sonrası hizmetlerinde münhasır Türkiye distribütörü olduğunu belirten Ferda Yıldız, Türkiye’de iş dünyasında helikopter sahipliği ve kiralama faaliyetlerinin ivme kazandığını da kaydetti. Yıldız, “Biz sadece belli komisyon karşılığı helikopter satışı yapmıyoruz. Servis, tamir, bakım, uçuş ekibi, hangarlama dahil komple bir hizmet veriyoruz” diye konuştu.


‘Neden üretim yapmıyoruz?’ 


Ferda Yıldız, Başarı Holding bünyesindeki şirketlerin tamamına yakınının neden sadece ticaret işi yaptığını ve neden üretim faaliyetinde bulunmadığı sorusuna da açık bir yanıt verdi: “Ne yazık ki Türkiye’de insanlar parayı ticaretle kazanıyor. Üretim ise riskli ve daha az karlı bir alan olarak görülüyor. Üretime yönelik yatırımlar, uzun vadeli öngörülebilirlik gerektiriyor. O yüzden de yüksek teknoloji gerektiren üretim işinde başarılı değiliz. Memleketin gerçekten üretime destek olması gerekiyor. Biz 1996 senesinden bu yana Kaan akıllı sayaçlar üretiyoruz. Küçük yaşta kaybettiğimiz oğlumun adını yaşatmak için faaliyetini devam ettiriyoruz. Yani bu üretimi sürdürmek için özel nedenimiz var. Ama neticede al-satla para kazanan Türkiye’nin yerini mutlaka üretim yapan, sanayisini destekleyen Türkiye’ye bırakması lazım. Diğer yandan Türkiye, maalesef sadece fiyat odaklı inanılmaz bir acımasız rekabetin yaşandığı bir ülke. Ama dışarıda rekabet için kaliteli üretim yapmanız şart. Biz, ülke olarak her şeyin ucuzunu alırız; cep telefonu hariç. Çünkü insanlar onu bir statü aracı olarak görüyor.”



Dünya





Geri Dön