Hem babadan hem kocadan maaş alabilir mi?
Hem babadan hem kocadan maaş alabilir mi? sorusu pek çok kişinin sorduğu sorulardan biridir. İşte merak edilen o detaylar! jpg'/>
Ölen babadan maaş alınır mı, hem babadan hem kocadan maaş alabilir mi? İşte bu ve benzeri soruların ayrıntılı yanıtları…
ÖLEN EŞTEN MAAŞ ALMA!
Eşlerden birisi vefat ettiği zaman ister erkek ister kadın olsun sağ kalan eşe maaş verilmektedir. Bu eş çalışıyor veyahut emekli olursa da ölüm maaşı alıyor ve hem emekli maaşını hem de eşinin maaşını birlikte alabiliyor.
ANNE VE BABADAN KALAN MAAŞ NASIL ALINIR?
- Vefat eden anne ve babanın her ikisinin maaşının bağlanabilir. Bu durumda hem anneden hem babadan maaş alabilme imkanı doğar.
- 4/a'dan (SSK) olan anne ve 4/a'dan (SSK) olan babadan ayrı ayrı ölüm aylığına hak kazanılması halinde 506 sayılı Kanunun 92 nci maddesinde belirtilene göre, yüksek olan aylığın tamamı, düşük olan aylığın yarısı ödenmektedir.
- 2008 öncesi anneden ve 4/b'den (BağKur) yetim aylığı alınabilir. 2008 öncesi babadan 4/b'den (Bağ-Kur) kalan yetim aylığını da alınabilir mi? 4/b'li (Bağ-kur) olan anne ve 4/b'li (Bağ-Kur) olan babadan ayrı ayrı ölüm aylığına hak kazanılması gibi bir durumda, hak sahibi 18 yaşına kadar her iki aylığı alabilir. 18 yaşından sonra ise hak sahibine sadece yüksek olan aylık verilmektedir.
- Emekli Sandığı iştirakçisi babadan ya da anneden ve 4/a (SSK) sigortalısı anneden veya babadan ayrı ayrı ölüm aylığına hak kazanılması durumunda her iki aylık tamdan ödenir.
- Emekli Sandığı iştirakçisi babadan ya da anneden ve 4/b (BağKur) sigortalısı anneden veya babadan ayrı ayrı ölüm aylığına hak kazanılması durumunda her iki aylık olarak ödenir.
- Ölen sigortalının çocuklarına yetim aylığı bağlanabilmesi için 5510 sayılı Kanun veya yabancı bir ülke mevzuatı bağlamında çalışmamaları veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylık bağlanmamış olması gerekir. 4/a'dan (SSK) yetim aylığı almakta iken 4/a'dan (SSK) emekli olan kişinin yetim aylığı verilmeye devam edilmez.
Hisseli tapu tek tapuya çevrilir mi?
Online tapu işlemleri nasıl yapılır?
Tapu harcı nedir? Tapu harç bedeli ne kadar?