29 / 12 / 2024

Hemen destek verilmezse 50-100 kişi çalıştıran firmalar kapanacak!

Hemen destek verilmezse 50-100 kişi çalıştıran firmalar kapanacak!

Triko sektörü, 2023’ün ilk altı ayında ihracatta yüzde 16.36’lık düşüş yaşadı. TRİSAD Başkanı Mustafa Balkuv, “Orta vadeden önce kısa vadeli program gerekiyor, şirketlerin dayanacak gücü kalmadı, kapanmalar başlayacak” dedi.



İhracatta yüzde 90 yerlilik oranı ve 27.7 dolarlık birim fiyatla Türkiye ortalamasının üzerinde kendisine yer bulan triko sektörü, ihracatın 11 aydır gerileme göstermesiyle birlikte düşüşe geçti.

2022 yılının ilk 6 ayında 924.8 milyon dolarlık ihracat yapan sektör, bu yılın aynı döneminde 794.7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirebildi.

Dunya.com’dan Nurdoğan Arslan Ergün’ün haberine göre Avrupalı birçok ünlü markanın tedarikçisi konumunda olan Türkiye triko sektörü, Avrupa’daki resesyon nedeniyle sipariş kaybederken, Triko Sanayicileri Derneği (TRİSAD) Başkanı Mustafa Balkuv, özellikle KOBİ ölçeğinde firmaların kapanma riski olduğuna dikkat çekti. Balkuv, “Rasyonel olmayan döviz kuru bu sektörün çöküşünü hızlandırıyor. Bilançolarında önemli zararlar gören birçok firma mülk satarak varlığını sürdürüyor. Birçoğu kepenk kapattı. Durum kritik” dedi.

Yeni ekonomi yönetiminin adımlarını olumlu bulan Balkuv, “Şimdi orta vadeli program açıklanacak ama ondan önce kısa vadeli acil eylem planı lazım. Şirketlerimiz orta vadeye kadar dayanamayacak durumda. Ölüyü diriltemezsiniz ama hasta iyileşebilir” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin şu anda ihracata ihtiyacı olduğunu belirten Balkuv, “Ülkenin döviz ihtiyacı ihracat ve turizmden karşılanıyor. Kilogram başına 27.7 dolarlık ihracat değeriyle triko katma değeri yüksek bir sektör. Biz sadece ihracat ve pazarlarımızı değil üretim gücümüzü de kaybediyoruz” dedi.

KÜÇÜK KOBİLER KAPANIR

 Sektörün şu anda ayakta kalmaya çalıştığını belirten Balkuv, “50-100 kişi çalıştıran küçük üreticiler ayakta kalamaz. Büyük şirketlerin de bir daralma ihtiyacı olacak. Triko asla vazgeçilemeyecek bir sektördür. Yüksek enflasyon ve sürekli artan maliyetlerle bu yükü uzun süre taşıyabilmek çok zor. Son 11 aydır adet, kg ve ciroda devamlı eksi veriyoruz. 126 milyar dolar hazır giyim ithalatı yapan Amerika’ya yüksek vergiler ve yüksek navlun ücretlerinden dolayı sadece yüzde 1 oranında 1 milyar 200 milyon dolarlık hazır giyim ihracatı yapıyoruz. 6 yıldır masada karşılıklı imza bekleyen yıllık 100 milyar dolarlık dış ticaret anlaşması hayati öneme sahip. Bu anlaşmanın yürürlüğe girmesi sorunlarımızı büyük ölçüde çözecektir. ABD’de çok pahalı bir gümrük duvarı var. Çabalar sonucunda THY’dan yüzde 10 civarında destek aldık. Azerbaycan’a ise yüzde 50 destek verildi. Fakat biz oraya çok bir şey satmıyoruz. Asıl destek ABD pazarı için artırılmalı” şeklinde konuştu.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön