Yazlık

Her 100 kişiden 15’i, yatırım amaçlı yazlık almak istiyor!

Çevrimiçi gayrimenkul platformu Emlakjet’in yazlık ev sahipliği ve kullanım tercihlerini masaya yatırdığı özel araştırma dosyasına göre, kullanıcıların yüzde 70’i yazlık kiralamak yerine satın almayı tercih ettiğini, yüzde 15’i ise yatırım amaçlı düşündüğünü belirtiyor.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre de Türkiye genelinde konut satışları Haziran'da bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 44 azalma göstererek 83 bin 636 şeklinde olurken, Ocak-Haziran döneminde bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 22 azalış göstererek, 565 bin 779 şeklinde gerçekleşti

Çevrimiçi gayrimenkul platformu Emlakjet tarafından açıklanan resmi verilere göre Haziran ayında Türkiye genelinde hem satılık fiyatları hem de kiralık fiyatları önceki aya göre yüzde 4 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre de Türkiye genelinde konut satışları Haziran'da bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 44 azalma göstererek 83 bin 636 şeklinde olurken, Ocak-Haziran döneminde bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 22 azalış göstererek, 565 bin 779 şeklinde gerçekleşti.

Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda hazırladığı 2023 yılı haziran ayı emlak verilerini peş peşe yayınladı. 

İşte o veriler...
 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Haziran'da bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 67 azalarak, 13 bin 463 olurken, toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 16 şeklinde gerçekleşti. Açıklanan rakamlara göre, Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı da, Haziran'da bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 42 azalarak 25 bin 886 şeklinde olurken, Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 31 şeklinde gerçekleşti. 

Resmi olarak açıklanan Emlakjet verilerine göre Haziran'da Türkiye genelinde hem satılık fiyatları hem de kiralık fiyatları önceki aya göre yüzde 4 arttı. Ayrıca en çok konut aranan şehirler arasında yer alan Konya satılık konutlarda yıllık yüzde 102, aylık da yüzde 8 artışla en yüksek fiyat artışının yaşandığı şehir oldu. Konya’yı aylık satılık konut fiyat artışında yüzde 8 ile Aydın, yüzde 7 ile Antalya, yüzde 4 artışla İstanbul izledi.

En yüksek kira artışı hangi ilçede?

6 Şubat tarihinde yaşanan deprem sonrası kiralık konutlara talepteki artış sürerken, Haziran'da Bursa’nın Osmangazi ilçesi kiralık konut fiyatlarındaki yüzde 69 artış göstererek, Türkiye’deki en yüksek kira artışının yaşandığı ilçe oldu. Konya’nın Selçuklu ilçesinde kiralık fiyatları aylık bazda yüzde 21, İzmir’in Buca ilçesi de yüzde 15 artış gösterdi.


Yazlık konut gözde yatırım aracı

Emlakjet, yayınladığı özel araştırma dosyasında yazlık ev sahipliği ve kullanım tercihlerini de masaya yatırdı. Ankete yanıt verenlerin yüzde 85’i yazlık bir bölgede ev sahibi olduğunu belirtirken, katılımcıların yüzde 69’luk kısmı da kiralamak yerine yazlık sahibi olmayı tercih ettiğini dile getirdi. “Yazlık ev tercih etmenizin nedeni nedir?” sorusuna katılımcıların yüzde 15’i, “Yatırım amaçlı” diye cevap verdi. Önümüzdeki sene bir yazlık konut satın almak isteyenlerin oranı da yüzde 52 şeklinde oldu. Uzaktan çalışmanın yaygınlaşması sebebiyle yazlık bölgelerde 12 ay yaşam sürme eğilimi de artarken bu durum yazlık konutlara ciddi bir talep doğmasına da neden oluyor.

Tolga İdikat: “Konut piyasasında talep canlı, fiyatlar yükselmeye devam edecek”

Yaptığı açıklamada ülke genelinde konut piyasasında hareketliliğin sürdüğünü kaydeden, Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, şunları kaydetti: “Yeni evlilikler veya ailelerin küçülmesi gibi iç sebeplerin dışında bulunduğumuz coğrafyada yaşanan problemlerden kaçanların Türkiye’de yaşamaya yönelmesi de konut ihtiyacını da artırıyor. Bunun paralelinde fiyatlardaki yükseliş de devam ediyor. Geçen seneye göre satılık konut fiyatında yüzde 80, satılık arsa fiyatında yüzde 100, kiralık konutta da yüzde 108 oranında bir fiyat değişimi tespit ettik. Mega kent İstanbul’dan başkent Ankara’ya, Bursa’dan Konya’ya, Balıkesir’den Adana’ya kadar ülke çapında konut arayışı hâkim. Herkes bütçesine uygun satılık veya kiralık konut arıyor. Talep olunca da söz konusu bu durum fiyatlara da yansıyor. Her ne kadar fiyatlar artsa ve finansmana erişim bir nebze zorlaşsa da arz çok artmadığı ve talep devam ettiği müddetçe fiyatlar da en az enflasyon oranında artmayı sürdürecek. Daha yeni, depreme dayanıklı, uzaktan çalışmaya uygun lokasyonlara da talepler artacak.”

Yaptığı açıklamada Haziran ayı raporuna ek olarak mevsim itibarıyla yazlık piyasasının nabzını tuttukları özel bir dosya hazırladıklarını kaydeden Tolga idikat, “Son senelerde yazlık bölgelerdeki hareketlilik dikkat çekici. Yazlık talebinin artmayı sürdürdüğünü, katılımcıların yüzde 15’inin yatırım amaçlı yazlık satın almaya yöneldiğini gördük. Yazlık almak isteyenlerin talebi, yüzde 52 ile ağırlıklı şekildde Ege Bölgesine yönelik. Bunu yüzde 19 oranla Akdeniz Bölgesi takip ediyor. Yazlık bölgelerdeki konutlara talebin önümüzdeki dönemlerde devam edeceğini söyleyebiliriz” dedi.

 

Emlakjet Prestij Üye Uysal: “Yazlık evde talep yüksek kiralar sebebiyle satılığa yöneldi”

Yaptığı açıklamada yazlık satışlarının daha çok kışın gerçekleştiğini ve müşterilerin kış mevsiminden konutlarını alarak yaz mevsimine hazırlık yaptıklarını kaydedn Emlakjet Prestij Üye Tuğçe Uysal ise, “Faaliyet gösterdiğimiz İzmir bölgesinde müşterilerimizin söz konusu bu dönemde tercihi çoğunlukla yazlık konutu satın almak şeklinde oldu. Kiralık yazlıklara da talep daha düşük. Bunun nedeni yazlık konutları aylık olarak kiralamak isteyen bir müşterinin ödeyeceği bedelin oldukça fazla olması. Bu doğrultuda müşteriler de yüksek kiralar ödemek yerine satın almayı daha çok tercih etti.” diye konuştu.

Yazlık alan müşterilerin çoğunluğunun yazlık konutlarına kalıcı şekilde taşınmak istediğini dile getiren Emlakjet Prestij Üye Tuğçe Uysal, “Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süreciyle beraber yazlık bölgelerde yaşamak isteyen kişi sayısında artış yaşandı. Söz konusu bu durum artarak sürüyor. Kentlerin kalabalıklaşması, yoğun trafik; uzaktan çalışma imkanı ve insanların yazlık bölgelerde yaşamaktan keyif alması bu trendin ön plana çıkmasının başlıca nedenleri. Çeşme ve Urla’da şu anda yer kalmadı. Diğer bir taraftan insanlar hem daha uygun fiyatlı yazlıkların olduğu hem de daha sakin yerlerden yazlık satın almak istiyorlar. Bu sebeple Dikili ve Foça’ya olan talep de artmaya başladı. Yabancı müşterilere konut kiralama oranında da azalma yaşandı. Bunun nedeni eskiden yabancı müşteriler konut kiraladığında da oturum hakkı alabilirken şu an alamıyorlar. Bu sebeple yabancı müşterilerde kiralıklara talepte azalışlar gözlemliyoruz. Ayrıca kredi konusunda yaşanan gelişmelerle beraber konut alamayan kişilerin talebi kiralık konuta yöneliyor. Enflasyonun etkisi nedeniyle konut sahiplerinin beklentisi de kira artışı yönünde. Bu sebeple önümüzdeki dönemde kiralık konutlarda da artış olacağını öngörüyoruz.” dedi.

İş Bankası'ndan Türk gayrimenkul devi Çağla Grup'a iflas davası! 

Konut Fiyat Endeksi yüzde 103,6 arttı! Son iki yılın en yavaş artışı!

Konut fiyatları artacak! Ev almak isteyenler dikkat!