08 / 05 / 2024

Her ay bir Türkiye nüfusu AVM'de 1.3 milyar harcıyor

Her ay bir Türkiye nüfusu AVM'de 1.3 milyar harcıyor

AYD'nin ilk kez açıkladığı endekse göre her ay 67 milyon kişi alışveriş merkezlerine gidiyor. Yıllık harcama ise 20 milyar TL...



Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre araştırma şirketinin ortak projesi AVM Endeksi'nin ilk verileri açıkladı. AYD Başkanı Hakan Kodal tarafından açıklanan AVM Endeksi verilerine göre, son bir yılda (2008 Mart -2009 Mart) alışveriş merkezleri toplam 1 milyon metrekare büyüyerek yaklaşık 4.8 milyon metrekareye ulaştı. Alışveriş merkezlerini ziyaret edenlerin sayısı da ayda 54 milyon kişiden 67 milyona yükseldi.

2009 HEDEFİ 20 MİLYAR TL
AVM sektörünün organize perakende sektörü içinde payının arttığını belirten Kodal "2008'de gerçekleşen 16 milyar TL'lik ciro, sektörün ulaştığı büyüklük açısından oldukça cesaret verici. Cirolarda, yılın ilk çeyreği dikkate alındığında 2008'e kıyasla 2009'da sadece yüzde 4'lük bir azalma var. Ziyaretçi sayıları ise AVM'lerle paralel artış gösteriyor" dedi. 2009'da kolay olmasa da cirolar ve ziyaretçi sayısında artış beklediklerini kaydeden Kodal, tüketicilerin artık AVM kültürünü benimsediğini AVM'lerde 2009 yılı toplam ciro hedefinin 20 milyar TL, ziyaretçi sayısı hedefinin ise 1 milyar kişi olduğunu açıkladı. Geçen yılın ilk çeğreğine göre yaşanan yüzde 4'lük ciro kaybının diğer sektörlere göre makul olduğunu belirten Kodal, 2008 sonu ve 2009 başında yapılan kampanyaların başarılı sonuçlar verdiğini söyledi.  (Sabah)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

'Alışverişte güneş yok ama bulutlar dağılıyor'  

Küresel krizle birlikte daralan perakende sektörü 2009 yılından umutlu. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, bu sene kolay olmasa da cirolar ve ziyaretçi sayısında artış beklediklerini belirtirken, derneğin Başkan Yardımcısı Koray Özgül, "Geleceğe yönelik umutlu bir tablo var. Güneş yok ama bulutlar aralanıyor." dedi. 
 
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından, sektörün genel durumunu verilerle ortaya koymak ve değişim ve trendleri izlemek amacıyla ilk kez bir endeks oluşturuldu. İstanbul'dan 15, Anadolu'dan 20 olmak üzere toplam 35 alışveriş merkezinin katılımıyla oluşturulan endekse katılan alışveriş merkezleri, 1,3 milyon metrekare ile merkezlerin yaklaşık üçte birini temsil ediyor. 2009 Ocak ayı 100 olarak alınan endekste, 2008 yılı Ocak ayından 2009 yılı Mart ayına kadar olan süredeki aylık ziyaret sayısı, ciro ve istihdam verileri yer aldı. Endeks sonuçlarını İstanbul'da açıklayan Dernek Başkanı Hakan Kodal, verilere göre, son bir yılda alışveriş merkezlerinin toplam 1 milyon metrekare büyüyerek yaklaşık 4,8 milyon metrekareye ulaştığını söyledi. Alışveriş merkezlerine ziyaretçi sayısı ayda 54 milyon kişiden 67 milyona yükseldi. Başka bir ifadeyle alışveriş merkezleri her ay toplam Türkiye nüfusuna yakın ziyaretçi çekiyor. Sonuçlara göre, alışveriş merkezlerinin organize perakende sektörü içerisindeki payı giderek artıyor. Hakan Kodal, 2008 yılında gerçekleşen 16 milyar TL'lik ciroyu, sektörün ulaştığı büyüklük açısından oldukça cesaret verici olarak nitelendiriyor. Cirolarda, yılın ilk çeyreği dikkate alındığında 2008'e kıyasla 2009'da sadece yüzde 4'lük bir azalma gözleniyor. Kodal, başta otomotiv olmak üzere diğer sektörlerdeki büyük düşüşler dikkate alındığında yüzde 4'lük rakamın kötü olmadığı görüşünde. Kodal'a göre, 2008 yılı sonu ile 2009 yılının başında perakende sektöründe yapılan kampanyalar olumlu etki gösterdi, tüketiciler buna müspet tepki verdi. Özellikle tekstil gibi krizden en çok etkilenen sektörlerde sürüme yönelik satış arttı. Tüketiciler, krizde alışveriş ihtiyacını daha küçük ürünlere yönelerek gideriyor. Yeni açılan alışveriş merkezleri kendi müşterisini oluşturuyor. Açılan her yeni metrekare, sektöre ayda 13 ziyaretçi kazandırıyor. Ziyaretçi sayısındaki artış Anadolu'da daha fazla. "Tüketici artık AVM kültürünü benimsedi." diyen Kodal, bu merkezlerde 2009'da toplam 20 milyar lira ciro ve 1 milyar ziyaretçi hedeflediklerini açıkladı. Krizin dibinin artık göründüğünü ifade eden Kodal, senenin ikinci yarısından itibaren yavaş da olsa toparlanma olacağını tahmin ediyor. Araştırmaya göre, 2009'un ilk üç ayında en yüksek ciro ocak ayında gerçekleşti. Yılın ilk çeyreğinde hipermarket mağazalarının ciroları yüzde 4 artmasına rağmen, hipermarket dışında kalan mağazaların cirolarında ise yüzde 6 düşüş oldu. Kriz dönemlerinde fast food gibi hızlı tüketim maddelerinde artış gözleniyor.

Hakan Kodal, AVM'lerde yüzde 10-15 marka değişiminin normal ve sağlıklı seviyede bulunduğunu, kriz sebebiyle bu sirkülasyonun biraz fazla olduğunu, bunun yanında yerli markaların pazar payını artırdığını söyledi. Kodal, sektördeki 350 bin istihdamın 500 bine ulaşmasını hedeflediklerini belirtti. Akademetre Research Üst Yöneticisi (CEO) Halil İbrahim Zeytin ise perakende sektörünün geleceğine ışık tutacak AVM endeksinin, kayıtlı ekonomi için temel göstergelerden biri olacağını ifade etti.

Anadolu'daki AVM'ler daha çabuk toparlanır

Anadolu'daki alışveriş merkezleri ile İstanbul'dakilerin ciroları değerlendirildiğinde, 2009 yılının ilk üç ayında Anadolu'da ciro düşüşü olmadı. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hakan Kodal, Anadolu'daki merkezlerin İstanbul'dakilere göre toparlanmalarının daha hızlı olacağını tahmin ediyor. Kodal, kriz sebebiyle alışveriş merkezleri yatırımlarında 1-1,5 yıllık kayma olacağını düşünüyor: "Türkiye'de geliştirme projelerinde ekonomik kriz nedeniyle AVM'lerde yavaşlama var. Eskisine göre daha az merkez hayata geçecek. Önümüzdeki 5 yılda Türkiye'ye yatırım hep gündemde olacak ama 1-2 yıl yatırım beklemiyorum." Türkiye genelinde 185 olan alışveriş merkezi sayısının 2009 yılı sonu itibarıyla 230-240'ları bulması bekleniyor. (Zaman)

AVM'ler 1 milyar ziyaretçi bekliyor

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal, bu yıl kolay olmasa da ciroda artış beklediklerini ve 1 milyar ziyaretçi hedeflediklerini söyledi

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Kodal, AYD ve Akademetre Research işbirliğiyle oluşturulan AVM endeksinin, 15'i İstanbul'dan olmak üzere toplam 35 alışveriş merkezinin katılımıyla oluşturulduğunu açıkladı. Endekse katılan alışveriş merkezlerinin 1.3 milyon metrekare ile alışveriş merkezlerinin yaklaşık üçte birini temsil ettiğini belirten Kodal, şöyle devam etti:

16 milyar TL'lik ciro
"Endekse göre, son bir yılda alışveriş merkezleri 1 milyon metrekare büyüyerek 4.8 milyon metrekareye ulaştı. Ziyaretçi sayısı da ayda 54 milyondan 67 milyona yükseldi. Alışveriş merkezleri her ay Türkiye nüfusuna yakın ziyaretçi çekiyor.  2008'de gerçekleşen 16 milyar TL'lik ciro, sektörün ulaştığı büyüklük açısından oldukça cesaret verici. Cirolarda, yılın ilk çeyreği dikkate alındığında 2008'e kıyasla sadece yüzde 4'lük bir azalma var."
Kodal, AVM'lerde 2009'da cironun 20 milyar liraya, istihdamın da 500 bine çıkmasını hedeflediklerini söyledi. (Milliyet)

Anadolu'daki AVM'ler hızlı toparlanır


Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal, "2009 yılı ilk çeyreği 2008'e kıyasla yüzde 4'lük bir azalma yaşasa da toplam 20 milyar lira ciro ve 1 milyar ziyaretçi beklentimiz var. Türkiye halkı AVM kültürünü benimsedi bence. 185 civarında olan AVM sayısı 2009 yılı sonu itibariyle 240'a, istihdam ise 500 bine yükselecek"dedi. AVM endeksi toplantısında konuşan Hakan Kodal, "Alışveriş merkezleri her ay neredeyse Türkiye nüfusu kadar ziyaretçi çekiyor. Kriz dönemlerinde fast food gibi hızlı tüketim maddelerinde artış görüyoruz" diye konuştu. Anadolu'daki AVM'ler ile İstanbul'daki AVM'lerin ciroları değerlendirildiğinde, 2009 yılının ilk üç ayında Anadolu'daki AVM'lerde ciro düşüşü gerçekleşmediğini dile getiren Kodal, Anadolu'daki AVM'lerin İstanbul'dakilere göre toparlanmalarının daha hızlı olacağını söyledi. (Türkiye)


Geri Dön