29 / 04 / 2024

Her ile bir müze geliyor!

Her ile bir müze geliyor!

Türkiye’nin birçok ilinde müze seferberliği başladı. işte yakın zamanda ihalesi planlanan bazı müzeler...



Türkiye’nin birçok ilinde müze seferberliği yaşanıyor. Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre; Osmaniye’de yerfıstığı müzesi yapılması için ihale düzenlenirken, Eskişehir’de hamam kültürünü tanıtmak için hamam müzesi inşa ediliyor. Sivas’ta ise Sanayi Mektebi Müzesi tamamlanıyor. Yakın zamanda ihalesi planlanan bazı müzeler şu şekilde:

Tablet Müzesi (Kayseri): Kayseri Kültepe’ye tablet müzesi kurulacak. 12 Ağustos tarihinde yapılması planlanan ihaleyle, müze için çalışmalara başlanacak. Kültepe Bölgesi’nde, ticaret ve hukuk sisteminde kullanılan birçok çivi yazılı ve kilden yapılmış tablet yer alıyor. Kurulması planlanan müzede de büyük bölümü Ankara’da sergilenen ve Kayseri’de yapılan kazılarda bulunan bu tabletlerin sergilenmesi amaçlanıyor. Kültepe’de 70 yıldır süren kazılarda bugüne kadar toplam 23 bin tabletin gün yüzüne çıkarıldığı ifade ediliyor.

Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi (Sivas): Sivas’ta inşa edilen Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi’nin teşhir ürünleri için de ihale düzenlendi. Müzeye 211 kalem teşhir ürünü alınacak. Müzede ürün sergilemelerinin yanı sıra Sivas’a has minyatür halı, Sivas tarağı, bıçak gibi ürünlerin atölyeleri de olacak ve o dönemin üretimleri birebir yapılacak. Böylece ‘yaşayan müze’ konsepti hayata geçirilecek.

Hamam Müzesi (Eskişehir): Eskişehir’de inşa edilecek hamam ve hamam müzesi için ihale şubat ayında gerçekleşti. İhale ile kaba inşaatı tamamlanmış, 3 katlı karkas hamam ve hamam müzesi binasının ikmal inşaatı işleri için süreç başladı. Türk hamam kültürünü tanıtacak ve termal turizmi geliştirecek müze için vatandaşlar da geçmiş dönemlerde kullanılan ve büyüklerinden kalan tas, sabun, kese gibi objeleri bağışlıyor.

OSMANİYE’YE YERFISTIĞI MÜZESİ

Osmaniye’nin turizm potansiyelinin artırılması için kurulması planlanan yerfıstığı müzesi için son teklifler bugün verilecek. Osmaniye’nin simgesi haline gelen yerfıstığının tanıtımının yapılması ve farklı mimaride bir yapının şehire kazandırılması için açılan ihaleyle, yerfıstığı görünümünde bir müze binası inşa edilecek. 3 kattan meydana gelecek bina toplam bin 234 metrekarelik alan üzerinde kurulacak ve inşaatı 8 ayda tamamlanacak.


Geri Dön