03 / 05 / 2024

HES inşaatı Aksu Vadisi'ni tehdit ediyor!

HES inşaatı Aksu Vadisi'ni tehdit ediyor!

Aksu Vadisi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Yakup Kaplan, bölgedeki HES inşaatının Aksu Vadisi'ni tehdit ettiğini savundu



Aksu Vadisi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Yakup Kaplan, Erzurum'un İspir ilçesine bağlı Aksu Vadisi'ni oluşturan dereye bölgedeki hidroelektrik santrali (HES) inşaatının molozunun döküldüğünü belirterek, vadinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu kaydetti.

Kaplan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de, dünya ölçeğinde öneme sahip 305 önemli doğa alanından biri olan Aksu Vadisi'nin 2005'ten bu yana Çevre ve Orman Bakanlığı'nın talebi üzerine Bakanlar Kurulu'nun verdiği kararla "Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahası" olarak korunduğunu anlattı.

Koruma statüsüne rağmen vadiyi oluşturan derenin su kullanım hakkının özel şirketlere satılması sonucunda bölgedeki HES inşaatlarının tüm hızıyla sürdüğünü ve inşaatın doğa mirasını geri dönüşsüz yok ettiğini aktaran Kaplan, şunları kaydetti:

"HES inşaatlarından çıkan on binlerce ton molozun dere yatağına dökülmesi sonucunda kırmızı benekli alabalık, su samuru gibi canlılar yok oluyor ve ceviz ağaçları hafriyat altında kalıyor. Yasadışı yürüyen bu inşaatlar bitmedikçe sıra diğer canlılara ve bize gelecek. Santraller bittiğinde suyumuz yatağından akmak yerine kilometrelerce uzunluğundaki tünellerle başka yerlere taşınacak. Bu da buradaki insan yaşamıyla birlikte boz ayıdan vaşağa, yaban horozundan dağ keçisine diğer tüm canlıların da yok olması anlamına geliyor. Yaşananlar doğa için tam anlamıyla bir kıyım."

Durumun bölge halkı için kabul edilemez olduğunu aktaran Kaplan, inşaatlara karşı verdikleri hukuki mücadelenin devam ettiğini bildirdi.

Doğa Derneği Başkanı Güven Eken de, "Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahaları"nın yasalarla koruma altında olduğuna dikkati çekerek, Çevre ve Orman Bakanlığının Aksu Vadisi'ndeki yıkımı görmezden geldiğini, gerekçe olarak da HES inşaatının bölge doğasına etki etmeyeceği yönündeki bilimsellikten uzak raporları gösterdiğini savundu.

"Dağların dinamitlendiği, derelerin molozla kaplandığı ve suyunun çekildiği bir ortamda sahte raporların arkasına saklanılamayacağını" kaydeden Eken, açıklamasında "Çevre ve Orman Bakanlığının Aksu Deresi'ne, diğer derelere ve doğal alanlara karşı işlediği suçlar artık bardağı taşırmıştır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çevre ve Orman Bakanlığı eliyle yürütülen dere soykırımına son vermesini umut ediyoruz" görüşüne yer verdi.
AA


Geri Dön