01 / 05 / 2024

Hibe tapu masrafları ne kadar?

Hibe tapu masrafları ne kadar?

Taşınmaz mal devir seçeneklerinden biri de hibe olarak karşımıza çıkıyor. Hibe, bedelsiz devir işlemleri oluyor. Peki, hibe tapu masrafları ne kadar? İşte hibe masrafları 2015..



Hibe tapu masrafları ne kadar?

Taşınmaz mal devir seçeneklerinden biri de hibe olarak karşımıza çıkıyor. Hibe işlemi, taşınmazın devri karşılığında herhangi bir bedel alınmaması halinde gerçekleşiyor.


Bağışta bulunacak kişi, gayrimenkulü çocuklarından birine ya da eşine bağışlaması halinde; diğer mirasçıların da saklı pay hakkı bulunuyor. Bu nedenle bir mal hibe edilirken, mirasçıların saklı payının da dikkate alınması gerekiyor. 


Hibe işlemlerinin tamamlanabilmesi için gerekli masrafların da ödenmesi gerekiyor. Peki, 2015 yılında hibe tapu masrafları ne kadar?


Hibe tapu masrafları 2015

Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranındaki harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor. 


Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor. 2015 yılında uygulanan bu bedel ise ortalama 82,50 TL olarak tespit ediliyor.



Hibe edilen mal bozulur mu?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön