22 / 11 / 2024
fuzul

Hibe edilen mal bozulur mu?

Hibe edilen mal bozulur mu?

Bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesine bağış (hibe) deniyor. Peki, hibe edilen mal bozulur mu? İşte, tapu hibe işlemleri..




Hibe edilen mal bozulur mu?

Gayrimenkul devir işlemleri, bir satış bedeli ile yapılabildiği gibi, bedel ödenmeden veya karşılığı verilmeden de gerçekleşebiliyor. Bu devir işlemi, "tapuda bağış" veya "tapuda hibe" olarak karşımıza çıkıyor.


Taşınmaz hibesi; taşınmaz bir malı karşılık beklemeden bir başkasına vermek olarak tanımlanıyor. Taşınmazın hibe edilmesi için taraflar arasında karşılıklı olarak taşınmaz hibe sözleşmesi imzalanması gerekiyor. 


18 yaşını bitirmemiş kimse bağış yapamıyor. Yine zihinsel özürlü kimseler bağış yapamıyor. Reşit ve mümeyyiz olmayan kişiler kanuni temsilcilerinin (veli veya vasinin) izni ile dahi bağış yapamıyor. 


Taşınmaz hibesi için neler gerekli olan belgeler;

-Bağışlanacak taşınmaza ait tapu senedi yoksa ada parsel numarasını gösterir belge veya malikin sözlü beyanı 

-Bağışlayanın ve bağışlanın veya temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanı

-Taraflardan biri veya ikisinin temsili söz konusu ise temsile ilişkin belge

-Bağışlayanın bir bağışlananın iki adet fotoğrafı


Hibe edilen mal bozulur mu?

Bağışı yapan kimse, bağışı kabul eden kimseye bir takım mükellefiyetler yükleyebiliyor. Bu mükellefiyetler bir şeyi yapma şeklinde karşımıza çıktığı gibi bir şeyi yapmaktan kaçınma şeklinde de karşımıza çıkabiliyor.

         

Bağışta bulunacak kişi, gayrimenkulü çocuklarından birine ya da eşine bağışlaması halinde; diğer mirasçıların da saklı pay hakkı bulunuyor. 


Diğer mirasçılar bu duruma itiraz etme hakkına sahiptir. Bu durumda saklı pay hakları bağışlanamadığı için bu hakları korunur. 


Tapu hibesi nasıl olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön