01 / 05 / 2024

Hileli şekilde satılan gayrimenkullerde zamanaşımı var mı?

Hileli şekilde satılan gayrimenkullerde zamanaşımı var mı?

Posta yazarı Tamer Heper, "Dedem vefat ettikten sonra kardeşi dedemin de pay sahibi olduğu bir evi satıyor. Çocukları için ‘adresleri bulunamadı’ şeklinde gazeteye ilan veriyorlar. Ancak adresleri hiç değişmedi. Dava açma şansımız var mı yoksa zamanaşımına uğradı mı?" sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper, "Dedem vefat ettikten sonra kardeşi dedemin de pay sahibi olduğu bir evi satıyor. Çocukları için ‘adresleri bulunamadı’ şeklinde gazeteye ilan veriyorlar. Bu olay sonradan anlaşılıyor. Ancak kendilerinin de bildiği adresleri hiç değişmedi. Olayın üzerinden 20 yıldan fazla zaman geçmiş. Çocukları hayatta değil ancak torunlar var. Dava açma şansımız var mı yoksa zamanaşımına uğradı mı?" sorusunu yanıtladı. İşte Heper'in o yazısı...

Dedem vefat ettikten sonra kardeşi dedemin de pay sahibi olduğu bir evi satıyor. Çocukları için ‘adresleri bulunamadı’ şeklinde gazeteye ilan veriyorlar. Bu olay sonradan anlaşılıyor. Ancak kendilerinin de bildiği adresleri hiç değişmedi. Olayın üzerinden 20 yıldan fazla zaman geçmiş. Çocukları hayatta değil ancak torunlar var. Dava açma şansımız var mı yoksa zamanaşımına uğradı mı? l N.G.

***

Hileli şekilde satılan gayrimenkullerde zamanaşımı var mı?

Gayrimenkul mülkiyetindeki mülkiyet ihtilaflarında zamanaşımı bulunmuyor. Sahibi belirli olmayan gayrimenkuller veya malik gibi 20 yıl kullanılan gayrimenkuller için belirtilen özel hükümler farklı oluyor. Fakat böyle maliki belirli, hileli şekilde el koyulan gayrimenkuller için zamanaşımı bulunmuyor. 

***

Fakat bu konuda, gazete ilanları hadisesi bulunuyor. Bu durumda sanki bir dava görülmüş, taraflara tebligatta bulunulmamış, tebligat gazete ilanıyla gerçekleştirilmiş gibi görünüyor. Bu da bir mahkeme kararına dayalı olduğu kanısını güçlendirir. 

Eğer ortada bir mahkeme kararı bulunuyor ise gayrimenkul mülkiyetini temin zorlaşır veya kardeşin gayrimenkulü bir şekilde satışı ile veya sonradan başkaca el değiştirmeler ile son malikler iyi niyetli üçüncü kişi şeklinde görülür ve geri alma ihtimali kalmaz. 

Kiracının tahliyesi hangi durumlarda istenebilir?


Geri Dön