02 / 05 / 2024

Hindistan'dan Türk yatırımcılara 500 milyar dolarlık fırsat!

Hindistan'dan Türk yatırımcılara 500 milyar dolarlık fırsat!

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan ve ekonomisiyle küresel güç olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Hindistan, Türk yatırımcıları çağırıyor...  



Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan ve ekonomisiyle küresel güç olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Hindistan, Türk yatırımcıları çağırıyor. Hindistan'ın Ticaret ve Sanayiden Sorumlu Devlet Bakanı Jyotiraditya Scindia, Hindistan'da toplam 1 trilyon dolar yatırım yapılacağını belirterek, 'Hindistan'a yatırılacak bu paranın yüzde 50'sinin özel sektörden gelmesi gerekiyor. Bu Türk yatırımcılar için 500 milyar dolarlık bir fırsat demek' şeklinde konuştu.

Türk-Hindistan İş Konseyi tarafından 3 şžubat'ta'Türkiye-Hindistan: Öngörüler ve Engeller' konulu toplantı Levent'teki TOBB Plaza'da düzenlendi. Toplantıda konuşan Scindia, bu organizasyonun iki ülke arasındaki ilişkileri somut bir ortama taşıdığını belirtti.
Türkiye'nin yabancısı olmadığını, ilk kez 17 yaşındayken 1988 yılında babasıyla geldiğini ifade eden Scindia, 'Sonra da ziyaretler yaptım. Hep hayran kaldım' dedi.

Türkiye ile Hindistan arasındaki ekonomik bağlantının sürdürülebilir olduğuna inanmadığını, bunun kurulması gerektiğini belirten Bakan Scindia, iki ülke arasındaki bağlantının çok derinlere gittiğini, her iki ülkede de aynı tür yemeklerin pişirildiğini, aynı isimlerin kullanıldığını ve birçok ortak nokta olduğunu kaydetti.

Orhan Pamuk, Hindistan'da çok popüler
Hindistan'ın bağımsızlık savaşında Mustafa Kemal Atatürk'ün reformlarından, devrimlerinden yararlandıklarını, merhum Bülent Ecevit'in ünlü Hint şairi Tagor'un şiirlerini tercüme ettiğini ifade eden Scindia 'Orhan Pamuk, Hintli gençler arasında çok popüler. O harika kitapları okuyan gençler bir de İstanbul'a gelecek olursa hayran kalırlar' diye konuştu. İş potansiyeli yaratmak ve yoksulluğu önlemek için çalıştıklarını bildiren Scindia, yatırım anlamında Hindistan'ın durumunun oldukça parlak olduğunu, tarım ekonomisi ve hizmet sektörünün hızla büyüdüğünü söyledi. Scindia, 2 bin doların altında satılan dünyanın en küçük arabasını tasarladıklarını ifade etti.

Hindistan'da 17 yıl önce cep telefonu kullanılmazken bugün yaklaşık 65 milyon kişinin cep telefonu olduğunu bildiren Scindia, ülkasinde yılda 11 milyon araç, 8,5 milyon motosiklet üretildiğini, binlerce şirket bulunduğunu kaydetti.

Ülkede 1 milyon dolarlık yatırım yapılacak
Bakan Scindia, 'Hindistan'a toplam'1 trilyon dolar yatırım yapılacak. Hindistan'a yatırılacak bu paranın yüzde 50'sinin özel sektörden gelmesi gerekiyor. Bu Türk yatırımcılar için 500 milyar dolarlık bir fırsat demek' dedi. Hindistan'ın Ticaret ve Sanayiden Sorumlu Devlet Bakanı Scindia, Türkiye'nin bölgesinde politik açıdan merke ¬zi konumu bulunduğunu, ekonomik açıdan bir köprü görevi gördüğünü ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Avrupa, Doğu Akdeniz ve Karadeniz'de etkileyici bir rol oynuyorsunuz. Napolyon'un dediği gibi 'Eğer dünya tek bir devlet olabilseydi, İstanbul başkent olurdu.' Türkiye aslında Avrupa'nın ekonomik orta kapısı. Türkiye'nin stratejik ortaklığı çe ¬şitli yönlerden ele alınmalı. 4 saatlik bir uçuşla İstanbul'dan 17 ülkeye erişebiliyorsunuz ve 1,5 milyar insana ulaşabiliyorsunuz. Ben diyorum ki 6 saat uçun, tek bir ülkeye gidin, bir anda 1,2 milyar insanla temas kurun. Büyüklerimizin geliştirdiği tarihi bağlantılara erişmek için çok şey yap malıyız. Bütünsel bir ortaklık kurulmalı. Geçmişi değiştirenleyiz, ama gelecek kuşaklara parlak bir yol hazırlamamız lazım. Gelecek kuşaklara zengin bir miras bırakmak için dünyaya önderlik yapacak iki ülke arasında bunu kurmalıyız.'

Türk şirketleri küresel yatırımda yükselen yıldız
DEİK Türk-Hindistan İş Konseyi Başkanı Cefı Kamhi, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine büyük önem verildiğini belirterek, ilişkilerin artarak devamını diledi. DEİK Türk-Asya Pasifik Konseyleri Koordinatör Başkanı Ali Kibar, Türkiye'de yeni bir özelleştirme potansiyeli sayesinde yabancı yatırımların artacağını söyledi. Türk şirketlerinin küresel yatırım akımlarında yükselen yıldızlar olduğunu vurgulayan Kibar, Türk-Hindistan ilişkilerinde sürdürülebilir bir ilişki için temel bulunduğunu ifade etti. tki ülke arasında ithalat ile ihracat arasında bir denge olmadığını bildiren Kibar, ülkeler arasındaki bu anlamdaki dengesizliği bozmak ve dengeye oturtmak için turizmden de yararlanabileceğini kaydetti. Kibar, iki ülke arasında ortak yatırımlar ve büyük bir ekonomik işbirliği potansiyeli olduğunu, bunun' artabileceğini bildirdi. Kibar, özellikle müteahhitlik, turizm, araştırmageliştirme ve enerji konularında ortak yatırımlar yapılabileceğini söyledi. Başbakanlık Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı Başkan Yardımcısı Hüseyin Aslan, yabancı şirketlerin gelmesinin Türk ekonomisine duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu, Türkiye'nin, yabancı yatırımcılar için en cazip 15. ülke haline geldiğini belirtti.

'Türkiye gelecek için ümit yaratan pazarlardan biri'
OECD ülkeleri arasında en hızlı gelişen ülke olan Türkiye'nin coğrafi konum olarak çok olumlu bir noktada bulunduğunu ifade eden Aslan, 'Türkiye'nin, dünyanın merkezinde olduğunu söylemek için burada değilim ama geleceğe dönük bir pazar. İstanbul'da bulunuyorsanız ve bir daire çizerseniz, 1,5 milyar bir nüfusa hitap edebilirsiniz, gelecek için en çok ümit yaratan pazarlardan biriyiz' diye konuştu. Hindistan'ın Andhra Eyaleti Tekstil ve Kamu İşletmeleri Bakanı Shanker Rao, Türk iş adamlarını Hindistan'a davet ederek, 'Orası fırsatlar ülkesidir, sizlere yardımcı ve destek olacağız. Hindistan, size kapılarını açıyor' dedi. Altyapı konusunda büyük gelişmeler olduğunu, ülkedeki çalışmaların sanayinin gelişmesine yönelik olduğunu ifade eden Rao, Hindistan'ın yabancı yatırımcılar için çok iyi bir ülke olduğunu söyledi.

Dünya


Geri Dön