13 / 05 / 2024

Hintli Aditya Birla Group, viskon elyaf üretim tesisi kuracak!

Hintli Aditya Birla Group, viskon elyaf üretim tesisi kuracak!

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Aycı, geçen yıl sonunda açıklanan HindistanlıAditya Birla Group'un yatırımın ikinci aşamasına geçeceğini bildirdi



510 milyon dolarlık yatırımla Adana'ya viskon elyaf üretim tesisi kuracak olan Aditya'nın toplam yatırımı 1 milyar doları aşacak.


Yeni teşvik paketinin hayata geçmesinin ardından dünyanın önde gelen dev şirketleri Türkiye'nin kapısında yatırım sırasına girdi. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, uluslararası doğrudan yatırımlarda artış meydana geldiğini belirterek önceki yıl 8,5 milyar dolar olan rakamın geçen yıl sonu itibarıyla 16 milyar doları bulduğunu söyledi. Bu yıl 16 milyar doların üzerinde yatırım beklediklerini kaydeden Aycı, yeni teşvik paketinin bunda etkili olacağını aktardı. Aycı, "Cephanemizi aldık. Dört bir yanda sürekli şehir şehir dolaşıp yeni teşvik modelini anlatıyoruz. 9,5 yılda 110 milyar dolarlık yatırım performansımız var. Şimdi gelecek 5 yılda da 110 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım getirmenin hesabını yapıyoruz." dedi. Dünyanın farklı ülkelerinde yatırımcılarla yapılan görüşmelerde firmaların "Türkiye'nin büyüme ve dinamizmine hayranız." dediklerini ifade eden Aycı, enerji, petro-kimya ve otomotiv gibi Türkiye'nin cari açığını azaltacak yatırımların peşinde olduklarını ifade etti. Aycı, hedefe odaklandıklarının altını çizerek sabırlı ve dikkatli çalışacaklarını dile getirdi. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Aycı, yeni bir yabancı yatırım kararının daha müjdesini verdi. Geçen yıl sonunda açıklanan Hindistanlı Aditya Birla Group'un yatırımın ikinci aşamasına geçiş olacağının bilgisini verdi. 510 milyon dolarlık yatırımla viskon elyaf üretim tesisi kuracak olan Aditya'nın ikinci yatırım tutarı da yaklaşık 500 milyon dolar olacak. Toplam yatırım miktarı 1 milyar doların üzerine çıkacak.


Boston'da düzenlenen 2012 BIO Uluslararası Kongre ve Fuar Programı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Aycı, sektörde faaliyet gösteren firmaların Türkiye'yi önemsediklerini vurguladı. Türkiye'deki firmaların fuarda çok ciddi ilgi gördüğünü dile getiren Aycı, Türkiye'yi dünyada en büyük pazar olarak radarlarında tuttuklarını söyledi. Aycı, "Bize düşen Türkiye'yinin yatırım fırtınasından en güzel şekilde yararlanabilmesini sağlamak. Hem teknoloji transferi hem ihracat artışı hem de istihdamın desteklenmesi adına çalışıyoruz." diye konuştu. Alman otomotiv devi Volkswagen'in Türkiye'de yatırım yapmasına yönelik görüşmelerin sürdüğünü de aktaran İlker Aycı, olgunlaşmadan açıklama yapmayacaklarını belirtti. Otomotiv sektörü temsilcilerinin tahminlerine göre bu kapsamda yapılacak bir yatırımın tutarı en az 600 milyon dolar. Ar-Ge yatırımları da eklendiğinde toplam tutar 1 milyar doların üzerine çıkabilir.


Ercan Baysal / ZAMAN


Geri Dön