26 / 11 / 2024

Hırsızlığa karşı çare evi taşımak mıdır

Hırsızlığa karşı çare evi taşımak mıdır

Araştırmalara göre, geçen yıl 125 binden fazla hırsızlık olayının yaşandığı Türkiye'de hırsızların kurbanı olanların yüzde 80'i masrafları göze alıp evini değiştirmeyi tercih ediyor. Türkiye'de saatte 10 ev ve 5 işyeri soyuluyor, günlük rakam 360'ı aşıyor




Bu haberi okuyan birçok kişi ya da yakınlarından biri mutlaka hırsızlık olayı yaşamıştır. İnsanlar akşam işten eve gelirken 'acaba kapım açık mı' şehir dışına çıkanlar ya da tatile gidenler 'dönünce evimi bulabilecek miyim' kaygısını taşıyor. Rakamlar da bu kaygıyı destekliyor; çünkü Türkiye'de saatte 10 ev ve 5 iş yeri, hırsızların kurbanı oluyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre ise Türkiye'de geçen yıl tam 85 bin 349 evde hırsızlık vakası yaşandı. Oldukça şaşırtıcı yöntemlerle amaçlarına ulaşan hırsızların hedefinde sadece konutlar değil, iş yerleri de vardı.

Ev ve işyerlerini hırsızlık ve diğer tehlikelere karşı koruyan Pronet'in yöneticileri de bu gerçeğe dikkat çekiyor. Pronet Genel Müdürü Metin Kastro, Türkiye'deki hırsızlık girişimlerinin önemli bir kısmının hanehalkı evdeyken yaşandıını, bunun da büyük travmalara neden olduğunu belirtiyor. Kastro 'Tüm hırsızlık olayları çok kötü ancak en kötüsü hırsızların hane halkı uyurken eve girmeleri. Uyandıktan sonra eşyalarının çalındığını fark edenlerin yanı sıra pek çok hırsızlık olayında, hırsızla yüz yüze gelenler oluyor. Hangi şekilde gerçekleşirse gerçekleşsin, bu durum kurbanlarda önemli travmalara neden oluyor. Araştırmalar, hırsızlık kurbanı olanların yüzde 80'inin evini değiştirdiğini ortaya koyuyor. Mekan değiştirmek travmayı azaltıyor ancak yeni evde de benzer olaylarının yaşanmaması için mutlaka önlem alınması gerekiyor' diyor.

'BENİM BAşžIMA GELMEZ'

Hırsızlık yaşayanların yüzde 80'inin masrafları dikkate almadan ev ve işyerlerini değiştirdiğini söyleyen Kastro, 'Önemli olan evleri tehlikelere karşı koruyacak güvenlik sistemlerini kurmak, yeni evinize de hırsız girebilir' diyor.

Hırsızlıkla ilgili doğru bilinen yanlışlar

Yanlış: Bizim evin kapısı kasa gibi sapasağlam.

Doğrusu: Tüm kapılar açılmak üzere tasarlanmıştır. Kapıda kaldığınızda bir çilingir açıyorsa, bir hırsızın da kapınızı açma ihtimali her zaman vardır.

Yanlış: Sgortam var, gerek yok

Doğrusu: Sigorta ancak hırsızlık sonrası zararlarınızı karşılar, hırsızlığı engellemez, üstelik canınızı korumaya almaz. Sigorta ve alarm birbirinin alternatifi değil.

Yanlış: Güvenlik sistemleri pahalıdır.

Doğrusu: Hayır değildir. Abonelik sistemlerine artık yüksek bedeller ödenmiyor.

şženay Büyükköşdere / AKşžAM


Geri Dön