27 / 04 / 2024

Hisseli arazide yer tespiti!

Hisseli arazide yer tespiti!

Arsa ve arazi sahiplerinin sahip oldukları alanın yerini veya sınırlarını öğrenmeleri için arsanın/arazinin bulunduğu yerdeki kadastro müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor. Peki, hisseli arazide yer tespiti yapılabilir mi?



Hisseli arazide yer tespiti!

Arsa ve arazi sahiplerinin sahip oldukları alanın yerini veya sınırlarını öğrenmeleri için arsanın/arazinin bulunduğu yerdeki kadastro müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor. Ayrıca lisanslı harita kadastro bürosu olan yerlerde ise bu bürolara başvuruluyor.


Kadastro müdürlüğü veya lisanslı büro yetkilileri ile birlikte arazi veya arsanın bulunduğu yere gidilir ve teknik görevliler arsanın yerini sahibine gösterir.


Yapılan incelemelerden sonra bazen tapuda yazılı miktar ile haritadan hesaplanan miktar veya zemindeki kullanım miktarı birbirini tutmayabiliyor. Ancak tapuda yazılı yüzölçümün bir önemi olmayıp; hukuken haritadan hesaplanan yüzölçümü geçerli oluyor. 


Arsanın yerini öğrenebileceğiniz gibi tam sınırlarının, köşe noktalarının gösterilmesini de isteyebilirsiniz. Peki, hisseli arazide yer tespiti yapılabilir mi? Hisseli arsada yer tespiti yapılabilir mi?


Hisseli arazide yer tespiti yapılabilir mi?

Hisseli taşınmazlarda her bir hissedara isabet eden yerin gösterilmesi imkanı yoktur. Kadastro görevlileri ancak ilgili taşınmazın sadece dış sınırlarını gösterebiliyor. İçine girerek hisse ölçümü yapılamıyor. 


Hisseli arazi veya arsada hiçbir hissedar istediği zaman istediği gibi “şurası benimdir” diyemiyor. Kanunen herkes taşınmazın her köşesine, her yerine ortaktır. 


Buna karşın noterden anlaşma yaparak kullanım yerlerini belirleyebilir ve bu anlaşmayı tapuya da şerh ettirebilirler. Böyle bir şerh varsa hissedarların kullanım yerleri de ölçülebilir.



Arazi yeri tespiti nasıl yapılır?



Geri Dön