Hisseli arsa almanın sakıncaları!
Hisseli arsa alırken arsanın tüm hissedarlarının bu satışı yapmak için tapu dairesine gitmesi gerekiyor. Hisseli arsa almanın sakıncalarının en başında arsada hangi payın kime ait olduğunun bilinmemesi geliyor...
Hisseli arsa nedir?
Hisseli arsa, birden fazla kişinin tek bir arsadan pay satın alması şeklinde açıklanıyor. Hisseli tapuya sahip arsalarda mülkiyet birden fazla kişiye ait oluyor. Hisseli arsa almanın sakıncaları birçok kişinin kafasını karıştıran konulardan biridir.
Hisseli arsaların tapusunda hissedarların isimleri ve sayısının kaç olduğu yazılır. Ancak arsada hangi hissenin kime ait olduğu bilinmez.
Bu nedenle hisseli arsa almak sorunları da beraberinde getiriyor. Hisseli arsa almanın sakıncaları doğrultusunda hissedarların arazi anlaşmazlıkları yaşaması oldukça yaygın bir durumdur. Hisseli arsa tapusuna sahip kişiler kendi aralarında toplanarak hangi bölgenin kimin olduğuna ait olduğuna karar verebiliyor. Bu kararın sonuçları ise tarafların ortak kararı ile yazılı bir belgeye dökülebiliyor.
Hisseli arsa almanın sakıncaları!
Hisseli tapu sahiplerinin gayrimenkul üzerinde nerenin sahibi olduğu belirli olmadığından, genellikle ilerleyen zamanda sorun yaşanabilme ihtimaline karşı hisseli gayrimenkul sahibi olma tercih edilmiyor. Bu tür sorunlar yaşamak istemeyen insanların “müstakil tapulu” gayrimenkuller alması çok daha mantıklı bir seçim olarak görünüyor.
Hisseli tapu sahipliği ülkemizde genellikle miras yolu ile edinilen gayrimenkullerde görülüyor. Hisseli tapu sahiplerinin kendi aralarında birleşerek gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verdikleri sözleşmeye “rızai taksim sözleşmesi” deniyor. Ancak gayrimenkul hissedarlarının kendi arasında yaptığı rızai taksim sözleşmesinin tapuya yansıyan herhangi bir özelliği bulunmuyor ve gayrimenkulün hisseli tapu senedi daha önceki hali ile kalmaya devam ediyor.
Hisseli arsa almanın sakıncaları arasında hissedarların istediği zaman kendine ait olan arsa payını satamaması durumu da bulunuyor. Ortak olarak alınan veya ortak olunan bir gayrimenkulde bulunan bir hisse satılacağı zaman, öncelikle diğer hissedarlara satılacak olan hisseyi alıp almayacakları sorulur, eğer mevcut hissedarlardan herhangi bir alıcı yoksa ancak o zaman diğer alıcılara hisse satışı mümkün olur.
Eğer paylı mülkiyete konu olan bir taşınmaz diğer hissedarların bilgisi haricinde satılmış ise, hissedarlar dava açabilirler.
Gayrimenkul sahiplerinden herhangi biri, mülkiyetin satılması için “izalei şuyu” davası açabiliyor. İzalei şuyu davası mahkeme tarafından tüm ortakların haberdar edilmesi, gayrimenkulun bedelinin belirlenmesi ve icra yolu ile gayrimenkulün satılarak ücretin hissedarlar arasında paylaştırılması işlemine deniyor. Hisse sahiplerinden sadece biri dahi izalei şuyu davası açmak isterse, dava açılabiliyor ve mahkeme gayrimenkulün satışını yapabiliyor.
Tapu hisse devri!
Arsa hisse satışı!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com