Emlak Terimleri

Hisseli arsa satışı!

Hisseli arsa, mülkiyetin birden çok sahibi olması durumuna deniyor. Hisseli arsa satışında hissedarların biri arsayı satışa çıkarması halinde diğer hissedarların öncelikli satın alma hakkı bulunuyor...


Hisseli arsa satışı!


Hisseli olarak tasarruf edilen taşınmazlarda, hissedarlardan birinin hissesini satması halinde, diğer hissedarların öncelikli satın alma hakkı bulunuyor. Bu hak "şufa hakkı" olarak biliniyor.  Eğer hisse, paydaşlardan birine satılmak isteniyorsa burada şufa hakkı söz konusu olmuyor. Ancak, hissenin bu taşınmazda paydaş olmayan birine satılması halinde, diğer paydaşlardan her birinin, satışın öğrenildiği tarihten itibaren 1 ay ve her halükarda 10 yıl içinde dava açmak suretiyle ve satış yapılan bedeli ödeyerek, bu hisseyi yeni alıcıdan satın alma hakkı doğuyor. Bu nedenle, yeni alıcının şufa hakkını kullanmaması için, hissedarların kendi arasında şufadan feragat sözleşmesi yapması ve bunu tapuya tescil ettirmesi veya gerçek bedele uygun satış yapıldıktan hemen sonra, diğer hissedarları noter kanalı ile haberdar ederek hak düşürücü sürenin başlaması sağlanmalıdır.


Hisseli arsa satışı!


Hisseli arsalarda arsanın mülkiyetin birden çok sahibi oluyor. Hisseli arsa satışında dikkat edilmesi gereken konular vardır. Bu konular şu şekilde ifade ediliyor:


1) Size arsa satacak kişi yada emlakçınız,  kadastro müdürlüğüne resmi yoldan müracaat ederek  alacağınız arsanın bulunduğu tarlanın tamamının sınır kazıklarını huzurunuzda çaksın;  sınır tespitini sizde gözlerinizle görmüş olun ve kadastro tutanağını da alın.


2) Eğer özel parselasyonu (özel ifrazı) yapılmış size yeriniz tarlanın şurasıdır diyorlarsa,  o zamanda tarlanın tamamının parselasyon planını ve size verilecek parselinde çapını isteyin, bakalım size verilen Pafta, Ada, Parsel  ile  tarlanın Pafta, Ada, Parseli  örtüşüyor mu ?  Size verilecek özel parselinde tespitini isteyin.    


3) Ayrıca tarlanın su havzası, tarım alanı, orman alanı içinde olup olmadığını kadastro müdürlüğüne  yazılı olarak baş vurup size belgesini versinler hatta bu başvuruda sizde kendilerine refakat edin ve  alacağınız cevabın  resmi ve yazılı olması önemlidir.


4) Eğer tarla parselasyonu yapılmamış ise o halde tarlanın çok fazla ortağı yok demektir. Böyle bir durumda tarlanın kaç  ortağı  varsa bunu tapu dairesinden öğrendikten sonra mevcut sahiplerinden ön alım (şufa ) haklarını kullanmayacaklarına daire,  noterden veya tapuya gelerek beyan ve Taahhütte bulunmalarını isteyin. İşinizin selameti açısında işlemin doğrusu budur.


Arsa hisse satışı!
Tapu hisse devri!
Toprak tapusu nedir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com