Hisseli dükkanın satışı nasıl olur?
Bir hisseli dükkanınız olduğunu ve tüm paydaşların verdiği ortak karar ile bu taşınmazı satmak istediğinizi düşünelim. Hisseli dükkanın satışı nasıl olur? Hisseli dükkanın satışı için neler gerekir?
Hisseli dükkanın satışı nasıl olur?
Hisseli dükkanın satılmasını isteyen malikler, alıcı bulmaları halinde tapu müdürlüğünden randevu alabiliyor. Randevu günü ve saatinde tüm hissedarlar ile alıcının orada bulunması gerekiyor.
İşlem gününde orada bulunamayacak taraf veya hissedarlar vekaletname ile vekil atayarak da bu işlemi yapabiliyor. Hisseli dükkanın satışı için gereken belgeler ve ödenecek harç bedelleri aşağıda sıralanıyor:
Hisseli dükkanın satışı için gereken belgeler:
Alıcıdan tapuda satış için gerekli evraklar..
- 2 Resim
- Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi
- T.C. Kimlik Numarası
- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)
Satıcıdan tapuda satış için gerekli evraklar..
- Tapu aslı veya fotokopisi
- 1 Resim
- Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi
- Vergi borcu yoktur yazısı (belediyeden) (belediye vergi borcu çıkaracak olursa, varsa geçmiş döneme ait ödendi makbuzları belediyeye ibraz edilmelidir.)
- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)
Hisseli dükkanın satışı için tapuda belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Harç oranı, devrin bedelli ya da bedelsiz devirlerde farklı oranda hesaplanıyor.
Hisse devri eğer bedelli olarak yapılıyorsa; satış bedeli üzerinden binde 20 oranında; hem alıcıdan hem de satıcıdan harç tahsil ediliyor.
Hisse devri eğer bedelsiz olarak yapılıyorsa; kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor. Bu masrafların yanı sıra 2015 yılı için 82,50 TL olan döner sermaye ücreti de ödeniyor.
Hisseli dükkan nasıl kiraya verilir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com