Genel

Hisseli tapu ayırma nasıl olur?

Hisseli tapu, bir mülkün üzerine pek çok kişinin hakkı olduğunu temsil eder. Peki “Hisseli tapu ayırma nasıl olur?” İşte detaylar!Tapu belli işlemler sonucunda başka birine devredilebilir

Hisseli tapu ayrılır mı, hisseli tapu tek tapu olabilir mi bu soruların cevapları hisseli tapu sahipleri tarafından aranmaktadır. Tapu belli işlemler sonucunda başka birine devredilebilir. Peki bu işlem nasıl yapılır? İşte sorulan bu soruların yanıtları…

 

HİSSELİ TAPU AYIRMA NASIL OLUR?

Hisseli tapunun tek tapuya dönüştürülmesi konusu sık sık karşılaşılan konulardan biridir. Bu işlemin gerçekleşmesi için yasal düzenlemelere göre birkaç yol bulunur. Bu yollar şu şekilde sıralanabilir; taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir işlemine gidebilir. Bu şekilde yeni malik tek tapuya sahip olmuş olur.

Taşınmazın hisseli sahipleri, kendi aralarında bulunan birine hisselerini satarak tapuda devir ederler ve bu şekilde bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tapu sahibi olur.

KARDEŞ KARDEŞE TAPU VEREBİLİR Mİ?

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında bahsedilen tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamaktadır. Bildirilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplama yapılıyor. Kardeşler arasında satış yolu ile devir yapılmak isteniyor ise harcın ölçüsü devir eden ve devir alan kişiler arasında olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 oranında bir ödeme yapılmalıdır.

E-DEVLET ÜZERİNDEN TAPU DEVRİ NASIL YAPILIR?

Tapu devrinin yapılması için sisteme alıcı ve satıcının T.C. kimlik numarası, e-devlet şifresi, telefon numarası ve tapu müdürlüğü isimleri girilir. Sonrasında tapu müdürlüğü tarafından harç miktarı hesaplanıp vatandaşlara bildirilir. Vatandaşların ücretlerini yatırmaları gerekir. Sonrasında ise web tapu randevu saati SMS ile iletilmektedir.

TAPU HARCI NEREYE YATIRILIR?

Tapu harcının yatırılmasına dair birden çok yöntem bulunmaktadır.  İşte o yöntemlere dair araştırılanlar; İlk olarak online olarak yani online olarak bu işlem yapılabilir. İnternet üzerinden tapu harcı ödemesi yapabilmek için İnteraktif Vergi Dairesi sistemleri kullanılabilir.

TAPUSU OLMAYAN EV ALINIR MI?

Tapu bir taşınmazın var olduğu ve bu mülkün kimin üzerine olduğunu ortaya koyan bir belgedir. Eğer bir gayrimenkul satışının hukuki bir boyutunun olması ve resmi bir nitelik kazanması için, ortada bir tapunun olması gerekir böyle bir şart bulunmaktadır. Tapusuz gerçekleştirilen alım ve satışların da herhangi hukuki ve resmi bir geçerliliği bulunmamaktadır.

Tapu harcı nedir? Tapu harç bedeli ne kadar?

Babadan oğula tapu devri nasıl olur?

Hisseli tapunun riskleri nelerdir?