17 / 05 / 2024

Hisseli tapu daire tapusuna nasıl çevrilir? İşte detaylar!

Hisseli tapu daire tapusuna nasıl çevrilir? İşte detaylar!

Hisseli tapuya sahip olan vatandaşlar, bu konuya dair her detayı bilmek istiyor. Hisseli tapu, diğer tapu türlerinden farklıdır ve bundan dolayı işlemlerde de farklılık meydana gelir. İşte bu konudaki detaylar!



HİSSELİ TAPU DAİRE TAPUSUNA NASIL ÇEVRİLİR?

Taşınmazda hissesi bulunan kişilerin hepsi tüm hisselerini 3. bir kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olmalıdır. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve bu şekilde bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olunmalıdır.

TAPUDA YENİ DÖNEM BAŞLADI!

1 Ocak 2023 tarihinden başlayacak şekilde noter üzerinden ev alım satımı başta olmak üzere tapu işlemi ve devri işlemleri gerçekleşecek.

TAPU HARCINA EK NOTER ÜCRETİ ALINACAK!

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı, alıcı ve satıcıdan tek tek yüzde 2 olmak üzere satış bedeli üzerinden yüzde 4 olarak alınmaktadır.

Tapu işlemi, tapu dairesi tercih edilirse yalnızca tapu harcı ödenirken, işlem noterde gerçekleştirilirse tapu harcına ek olarak noter ücreti de ödenmek zorundadır. Noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 liradan az ve 4 bin liradan fazla olamayacak. Bu miktarlar, her yıl tekrardan değerleme oranına göre belirlenecek.

NOTER’DE BUNDAN SONRA TAPU SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından tapu kayıt örneği ve diğer belgeler, tapu bilişim sistemi ile birlikte noterlerin bilgisi dahilinde olacak. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’nden (TAKBİS) noterliklerin veri alabilmesi için teknik hazırlıklar devam edecek. Taşınmazın ilgili belgelerinin eksik ise bu belgeler sistemde talep edilecek ve eksiklikler tapu müdürlüğü tarafından sisteme aktarılacak.


Geri Dön