Hisseli tapu devri için gerekenler!
Bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği tapuya hisseli tapu deniyor. Hisseli tapunun devri mümkün. Devir işlemi için bazı belgelerin temini gerekiyor. İşte, hisseli tapu devri için gerekenler!
Hisseli tapu devri için gerekenler!
Bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği tapuya hisseli tapu deniyor. Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazar ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor.
Hisseli tapu sahipleri, hisselerinin devrini gerçekleştirebiliyor. Hisse devrinde, eğer devir yapılacak kişi bir başka hissedarsa, diğer paydaşların önalım hakkı olmuyor.
Devir, bir kimseye bağış yolu ile yapılabileceği gibi satış yolu ile de yapılıyor. Hisseli tapu devri için bazı belgelerin temini ve tapu masraflarının ödenmesi gerekiyor. İşte, hisseli tapu devri için gerekenler!
Hisseli tapu devri için gerekli belgeler;
- Temlik edilecek paya isabet eden veraset ve intikal vergisi ilişiğinin kestirildiğine dair vergi dairesinden alınmış belge.
- Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,
- İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.
İşlemin mali yönü!
Satış bedeli üzerinden binde 20 oranında; hem alıcıdan hem de satıcıdan harç tahsil ediliyor.
Hisse devri eğer bedelsiz olarak yapılıyorsa; kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.
Bu masrafların yanı sıra 2015 yılı için 82,50 TL olan döner sermaye ücreti de ödeniyor.
Hisseli arsa nasıl satılır?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com