17 / 05 / 2024

Hisseli tapu nasıl alınır? Ortak tapulu habersiz ev satışına nasıl engel olunur?

Hisseli tapu nasıl alınır? Ortak tapulu habersiz ev satışına nasıl engel olunur?

Hisseli tapuda birden fazla hak sahibi vardır. Bu tapu türünün üzerinden yapılan işlemlerde diğer tapulara göre farklılık göstermektedir.



HİSSELİ TAPU DIŞARDAN BİRİNE SATILIR MI?

Hisseli tarla tapu satışı, hissedarlardan herhangi birine ya da yabancı birine gerçekleştirilebilir. Arsa paylı mülkiyet ise hissedar kendi payını bağımsız olarak da satış işlemi yapılır. Ama önalım hakkına sahip olmaları nedeniyle önce diğer hissedarlara haber vermek gerekmektedir.

İşte hisseli tapuya dair merak edilen diğer detaylar…

HİSSELİ TAPU NASIL ALINIR? HİSSELİ TAPU ALINIR MI?

Hisse sahibi ya da ona vekalet eden kişi ile beraber tapu dairesine gidilir. Hisse üzerinde ipotek, haciz vb. unsurlar bulunuyorsa, tapu memuru bu durumu hisseli tapu alacak olan kişiye bildirir. Gerekli harç ve giderler ödendikten sonra imzaların atılması ile hisseli tapu alma işlemi tamamlanmış olur.

ORTAK TAPULU HABERSİZ EV SATIŞINA NASIL ENGEL OLUNUR?

Hisseli tapunun satışına dair bu işlem önünde herhangi bir engel yoktur. Satış noterde yapılır. Satış noterde sözleşme ile ya da tapu sicilinde gerçekleştirilecektir. Ama burada diğer pay sahiplerinin bir önalım / şufa hakkına sahip olduğunun bilinmelidir.

HİSSELİ TAPU DAİRE TAPUSUNA NASIL ÇEVRİLİR?

Taşınmazda hissesi bulunan kişilerin hepsi tüm hisselerini 3. bir kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olmalıdır. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve bu şekilde bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olunmalıdır.

Milyonlarca tapu sahibine duyuruldu! Bu tarihleri kaçırmayın! Ödemeyene ceza ağır!

Zamlar kapıyı çalmaya başladı! Süte zam mı gelecek? İşte detaylar!


Geri Dön