22 / 11 / 2024
fuzul

Hisseli tapu nasıl anlaşılır?

Hisseli tapu nasıl anlaşılır?

Hisseli tapu nasıl anlaşılır? Hisseli tapuda bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimleri ve sayıları belirtiliyor. Gayrimenkul sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazılarak gayrimenkulün kaç ortağı olduğu gösteriliyor...





Hisseli tapu nasıl anlaşılır?


Mülkiyet konusunda birçok insanın kafasını karıştıran konulardan biri olan hisseli tapu, taşınmaz mal sahibi olmak isteyenlerin iyi araştırması gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Hisseli tapu; bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belge olarak tanımlanıyor. Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor. Ancak hisseli tapuda sadece gayrimenkulün ortaklarının isimlerinin ve sayısının kaç olduğunun yazması gerekiyor. Hisseli tapu belgesinde gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmiyor. 


Hisseli tapu senetlerinde sadece gayrimenkul ortaklarının isimler belirtiliyor  kimin hangi bölgenin sahibi olduğu belli olmuyor. Bu  sebepten dolayı genel olarak hisseli tapu sahipleri arasında arazi anlaşmazlıkları yaygın olarak yaşanıyor. Hisseli tapu sahipleri kendi aralarında toplanarak, kimin hangi bölgenin sahibi olduğuna karar verebiliyor. Yapılan anlaşmanın sonuçları ise tarafların ortak kararı ile yazılı bir belgeye de dökülebiliyor.  


Hisseli tapu sahiplerinin gayrimenkul üzerinde nerenin sahibi olduğu belirli olmadığından, genellikle ilerleyen zamanda sorun yaşanabilme ihtimaline karşı hisseli gayrimenkul sahibi olma tercih edilmiyor. Bu tür sorunlar yaşamak istemeyen insanların “müstakil tapulu” gayrimenkuller alması çok daha mantıklı bir seçim olarak görünüyor. 


Hisseli tapu sahipliği ülkemizde genellikle miras yolu ile edinilen gayrimenkullerde görülüyor. Hisseli tapu sahiplerinin kendi aralarında birleşerek gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verdikleri sözleşmeye “rızai taksim sözleşmesi” deniyor. Ancak gayrimenkul hissedarlarının kendi arasında yaptığı rızai taksim sözleşmesinin tapuya yansıyan herhangi bir özelliği bulunmuyor ve gayrimenkulün hisseli tapu senedi daha önceki hali ile kalmaya devam ediyor. 


Gayrimenkul sahiplerinden herhangi biri, mülkiyetin satılması için “izalei şuyu” davası açabiliyor. İzalei şuyu davası mahkeme tarafından tüm ortakların haberdar edilmesi, gayrimenkulun bedelinin belirlenmesi ve icra yolu ile gayrimenkulün satılarak ücretin hissedarlar arasında paylaştırılması işlemine deniyor. Hisse sahiplerinden sadece biri dahi izalei şuyu davası açmak isterse, dava açılabiliyor ve mahkeme gayrimenkulün satışını yapabiliyor.



Hisseli tapu ne demektir?
Toprak hisseli tapu!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön