Emlak Konut

Hisseli tapu nedir? Hisseli tapu başkasına satılır mı?

Hisseli tapu nedir? Hisseli tapu başkasına satılır mı? soruları tapu konusunda merak edilen konular arasında yer alıyor. İşte sorulan soruların yanıtları!Hisseli tapu, bir mal üzerinde hak sahibi olan kişilerin adlarının ve sayılarının bulunduğu bir tapu türüdür

Hisseli tapu başkasına satılır mı? Hisseli tapu nedir? şeklinde sorulan pek çok soru bulunmaktadır. Hisseli tapu, bir mal üzerinde hak sahibi olan kişilerin adlarının ve sayılarının bulunduğu bir tapu türüdür.

Peki Hisseli tapu başkasına satılır mı? işte detaylar…

HİSSELİ TAPU NEDİR?

Hisseli tapunun ne olduğuna gelin daha detaylı bakalım. Taşınmaz bir mal üzerinde hak sahibi olan kişilerin kimler olduğunu ve sayılarının bulunduğu tapu türüne verilen addır. Bir taşınmaz mal sadece bir kişiye ait olabildiği gibi birden fazla kişiye de ait olabilmektedir. Bu tip durumlarda taşınmazın ortaklarının isimlerinin yer aldığı tapu türü "hisseli tapu" olarak geçmektedir.

Elbirliği mülkiyeti ve paylı mülkiyet olmak üzere iki farklı tipte hisseli tapu vardır. Elbirliği mülkiyetinde paydaşların hangi bölgede ne kadar hak sahibi olduğu belirtilmez. Dolayısıyla elbirliği mülkiyetinde paydaşlar, ortaklar kendi aralarında kimin hangi bölgede, ne kadar hak sahibi olduğuna karar vermek durumunda kalırlar. Paylı mülkiyette ise söz konusu taşınmaz mal üzerinde hak sahibi olan hissedarlar arasında hangi oranda hak sahibi olunduğu kısaca pay oranları belirtilmektedir.

HİSSELİ TAPU BAŞKASINA SATILIR MI?

Hisseli gayrimenkulleri müstakil gayrimenkullerden ayıran bazı farklar yer almaktadır. Hisseli gayrimenkullerde kimin taşınmazın hangi bölümüne sahip olduğu açıkça belli değildir. Taşınmazın bütün bölümlerine tüm hissedarlar ortak olabilir. Bu nedenden dolayı tüm hissedarlarla ortak bir anlaşmaya varmadıkları sürece, gayrimenkulün bir kısmını bile kullanma hakkına sahip değillerdir. Bunun yanında hissenizi başkasına satabilir ya da ipotek edebilirsiniz, fakat taşınmazın tamamına ya da bir kısmına müdahale etmek için tüm hissedarların iznini alınması gerekir.

Hisseli tapularda birden fazla kişinin ismi yer alır, ancak kimin hangi hisseye sahip olduğu belirtilmez. Bu sebeple hisseli gayrimenkulün alım satımını gerçekleştirmek için taşınmaz sahibi ve alıcının anlaşması yeterli olmaz. Tüm hissedarların izni olmadan gayrimenkul üzerinde kiraya verme, inşaat yapma gibi işlemler yerine getirilmez.

1 yıllık kira sözleşmesi yenilenmezse ne olur?

Eski tapu kayıtları nasıl bulunur?

İslam Memiş’ten beklenmedik piyasa yorumu! İşte detaylar!