Genel

Hisseli tapu paylaşımı nasıl olur? Babadan miras kalan hissemi nasıl satarım?

Hisseli tapuya sahip olan kişiler, öncelikle bu tapunun farkını ve bu tapu ile hangi işlemlerin yapılacağını sorgularlar. Zira bu tapu diğer tapulardan farklıdır. Bundan dolayı da gerçekleştirilecek işlemlerde farklılık gösterir.Bir taşınmaz mal yalnızca bir kişiye ait olabildiği gibi birden fazla kişiye de ait olabilir

Hisseli tapu nedir? Bu tapu, taşınmaz bir mal üstünde hak sahibi olan kişilerin adlarının ve sayılarının bulunduğu bir tapu türüdür. Bir taşınmaz mal yalnızca bir kişiye ait olabildiği gibi birden fazla kişiye de ait olabilir.

 

Peki “Hisseli tapu paylaşımı nasıl olur? Babadan miras kalan hissemi nasıl satarım?” İşte bu benzeri soruların yanıtları…

HİSSELİ TAPUDA ANLAŞMAZLIK OLURSA NE OLUR?

Herhangi bir taşınmaza elbirliği ile sahip olan hissedarlar arasında anlaşmazlık bulunması durumunda ise her bir hissedar mümkün olduğu takdirde, iştirak halinde mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini, mümkün olmaması durumunda ise ortaklığın giderilerek taşınmazın satışını dava edebilir.

HİSSELİ TAPU PAYLAŞIMI NASIL OLUR?

Hisseli tapunun paylaşımında yani bu söz konusu işlem için, ayırma yapılacak gayrimenkulün(ev, arsa, dükkan)bulunduğu semtteki Belediye Encümeni ya da İl İdare Kurulu'ndan onay alınması da gerekiyor. Tapu Sicil Müdürlüğü'ne hisse sahiplerinin tamamının kimlik belgeleri, fotoğrafları ve alınmış onaylarla birlikte başvuru yapmalısınız.

BABADAN MİRAS KALAN HİSSEMİ NASIL SATARIM?

Miras kalan arsa, dükkan ya da konutun satışını gerçekleştirmek için tüm varislerin tapuya gitmesi gerekmektedir. Varisler dışında onları temsil edecek ortak bir temsilci atamaları yeterli olacaktır. Varisler, gayrimenkul satışında eğer anlaşamazlarsa böyle bir durumda da Sulh Mahkemesi'ne başvuruda bulunabilirler.

HİSSELİ TAPU BAŞKA BİRİNE SATILIR MI?

Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışına dair ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekmektedir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devri gerçekleştirilir.

HİSSELİ TAPUDA HİSSE FAZLA OLURSA NE OLUR?

Medeni Kanun 697. Maddesine göre, paydaşlıktan çıkarmaya dair hükümlerin, pay üzerinde kurulmuş olan intifa ve diğer ayni hak sahiplerine de uygulanacağı belirtilmektedir. Bu hükme göre, paydaşlardan birisinin kendi payı üzerinde üçüncü bir kişiye sağladığı intifa, kat irtifakı gibi ayni bir hak bulunması halinde, hak sahibi üçüncü kişinin bu hakkı kullanımı mahkeme kararı ile kaldırılabilir.

40 metrekare prefabrik ev ne kadar? 27 Şubat 2023 fiyat listesi!

Bekçi olmak isteyenlere büyük fırsat! Bekçi alımları yayımlandı! Bu fırsatı kaçıran üzülür! İşte bekçi alım detayları!