Emlak Terimleri

Hisseli tapu sahipleri aman dikkat! O hakkınız ortadan kalkacak...

Tapu sistemi, genellikle iki tür tapu içeriyor. Bunlar mülkiyeti tek bir kişiye ait olan müstakil tapular ve birden fazla kişiye ait olan hisseli tapular. Hisseli tapular, özel kurallara sahip olduğu için tapu sahiplerinin dikkatli olması gerekmektedir.

Kamu Son Haber'in haberine göre, yeni karar hisseli tapu sahiplerini çok yakından ilgilendirmektedir. Bir gayrimenkul, örneğin bir ev, arsa veya tarla, hisseli tapuya sahip olabilir. Hisseli tapular, iki ana türde incelenmektedir.

Elbirliği Mülkiyeti: Bu tür hisseli tapularda, gayrimenkulün tüm hak sahiplerinin söz hakkı bulunur. Miras yoluyla devredilen bir gayrimenkul, elbirliği mülkiyeti olarak kabul edilir ve tüm hak sahipleri, gayrimenkulün her noktasında ortaklığa sahiptir.

Paylı Mülkiyet: Elbirliği mülkiyeti, paylı mülkiyete dönüştürülebilir. Bu durumda, hisseli tapu üzerindeki her ortağın gayrimenkulün hangi kısmında hak sahibi olduğu belirlenir. Ancak, bu değişiklik müstakil tapuya dönüşüm değil, sadece kullanım haklarının düzenlenmesidir.

Hisseli tapuların satışında önemli bir detay bulunuyor. Hisse paylarından birisinin satışı gerçekleştirilecekse, diğer ortakların önalım hakkı vardır. Öncelikli alım hakkı kullanılmadan yapılan satışların iptali mümkündür. Bu sebeple hissedarların geniş bir güvence altında olduklarını söylemek mümkün olmaktadır.

ÖNALIM HAKKI ORTADAN KALKACAK

Fakat, icradan yapılan satışlar istisna oluşturur. İcralık borç nedeniyle hisse payı satışa çıkarıldığında, önalım hakkı ortadan kalkar ve üçüncü kişiler hisse payını satın alabilmekteler.

Öte yandan, üçüncü kişilerin gayrimenkule ortak olması durumunda, süreç karmaşıklaşabilir. Yeni ortak, tapunun tamamını satın almak isteyebilir ve bazı yasal hakları olabilir. Hissedarların icralık borçlarının kontrol edilmesi ve bu durumların tapuya şerh olarak düşürülüp düşürülmediğinin gözden geçirilmesi, gayrimenkulün güvenliğini sağlamak adına önemli bir detaydır.

İstanbul'da tapu müdürlüğü çalışanlarına operasyon düzenlendi!

Başvurmayanın tapusunu elinden alıyorlar! 90 gün süresi var...

Tapu sahipleri dikkat! Devlet mirasçıları her ay maaşa bağlayacak...

Tarım ve Orman Bakanlığı duyurdu! Tapu sahiplerine 15 gün süre...