Emlak Sözlüğü

Hisseli tapu tehlikeli mi? Hisseli tapu alırken nelere dikkat edilmelidir?

Hisseli tapu tehlikeli mi? Hisseli tapu alırken nelere dikkat edilmelidir? şeklindeki sorular hisseli tapuya sahip kişilerin sorduğu sorulardandır.O yüzden Hisseli tapunun tehlikeli olup olmadığı ve hisseli tapu alırken nelere dikkat edilmelidir? soruları yanıtlarını bekliyor

Hisseli tapu pek çok kişinin gözünü korkutmaktadır. O yüzden Hisseli tapunun tehlikeli olup olmadığı ve hisseli tapu alırken nelere dikkat edilmelidir? soruları yanıtlarını bekliyor.

İşte hisseli tapuya dair vatandaşların sorduğu soruların cevapları…

HİSSELİ ARSA NEDİR?

Eğer bir arsanın tapuda görünen birden fazla, yani en az iki sahibi varsa o arsa hisseli arsa olarak tanımlanıyor. Bir arsanın çok sayıda maliki yani arsa sahibi olabiliyor. Tapuda hissedar olarak görünen bu maliklerin ortak kararı ile arsanın tamamı tek bir kişiye satılabileceği gibi tek bir hissedar yalnızca kendi payını da bir başkasına satabiliyor. Ama hisseli arsa satışı yapılırken kanunlar öncelikle diğer hissedarların hakkını koruyor. Eğer hissedar sadece kendi payını bir başkasına satmak istiyorsa öncelikle satışı diğer hissedarlara bildirmesi yani sunması gerekiyor. "Şufa Hakkı" olarak bilinen bu hakka göre isterse diğer hissedarlar, satışa sunulan payı öncelikli olarak satın alınabilir.

HİSSELİ TAPU ALINIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR? İŞTE DETAYLAR!

Hisseli arsa almak istediğinizde bilmeniz gereken belli başlı önemli konular bulunmaktadır. Öncelikle şufa hakkının yani önalım hakkının hiçbir zaman ortadan kalkmayacağıdır. Yani diğer hissedarlar, kendi hissesini satmak isteyen hissedara bu hisseyi almak istemediklerine dair yazılı bir beyan dahi vermiş olsalar böyle bir durumda bile şufa hakları ortadan kalkmıyor. Hisseli arsa satın alırken bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Şufa hakkının hiç kaybolmamasının sebebi de kanunlara göre bu hakkın satış gerçekleştikten sonra ortaya çıkması olarak gösteriliyor. Şufa hakkı sadece hissedar kendi hissesini diğer hissedarlardan birine satma durumunda ortadan kalkıyor. Buna göre hisseli arsa satışı yapıldıktan sonra diğer hissedarlar veya bunların varisleri şufa haklarını kullanmak istediklerini beyan ederek satışın iptali için dava açılabilir.  Diğer hissedar ya da varislerinin 3 ay içinde dışarıdan hisseli arsayı satın alan kişiye parasını geri vererek hisseyi geri alma ve anlaşa durumu olmaz ise 2 yıl içinde de dava açma hakları yer almaktadır.

Ekspertiz nedir ne işe yarar?

Emlak beyanı nedir? Emlak beyanı ne işe yarar?

Tapu dairesine gitmeden satış yapılabilir mi?