Emlak Terimleri

Hisseli tapu tek tapu olur mu? Hisseli tapu haciz işlemi nasıl yapılır?

Hisseli tapu tek tapu olur mu ve Hisseli tapu haciz işlemi nasıl yapılır sorularının yanıtları tapu sahipleri tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. İşte hisseli tapu ile ilgili detaylar...

Hisseli tapu sahipleri, bir hissedarın borçları sebebiyle tapu üzerine konulan haciz sorunuyla karşı karşıya kalabilirler. Söz konusu bu durum, diğer paydaşların mülklerinin tehlikede olup olmadığı ile ilgili araştırmalar yapmalasına neden olabilir. Fakat hisseli tapuların haciz işlemine tabi olması, yasal bir işlemdir ve böyle bir durumda herhangi bir yasal engel bulunmaz

HİSSELİ TAPU NEDİR?

Takvim'de yer alan habere göre, hisseli tapu, bir gayrimenkulün birden çok sahibi olduğu bir durumu ifade ediyor. Konu ile ilgili olarak bir örnek vermemiz gerekirse, eğer bir kişi bir mülkü miras bıraktığında ve birden çok mirasçı bu mülkün sahibi olursa, bu mülk hisseli bir tapuya sahip olur. Ayrıca yine verilen bilgilere göre, her mirasçı, mülkün belirli bir yüzdesine sahip olur ve bu yüzde tapuda da kayıtlıdır. Ayrıca yine verilen bilgiye göre, hisseli tapu, her bir mirasçının mülk üzerindeki haklarını ve payını da belirler.

HİSSELİ TAPU VE HACİZ SORUNU

Aktarılan detaylara göre, hisseli tapu sahipleri için en önemli endişeler arasında, diğer hissedarların borçları sebebiyle tapu üzerine konulan hacizler bulunuyor. Haciz, bir kişinin borcunu ödemediğinde, icra dairesi tarafından uygulanmış olan bir yasal işlemdir. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, haciz, borçlu kişinin mülkünü satmak ya da devretmek zorunda kalmasına sebep olabilir.

Yine paylaşılan bilgilere göre, hisseli tapuların özelliği, bir hissedarın borçları sebebiyle icra dairesi tarafından mülk üzerine haciz konulabileceği gerçeği. Böylesi bir durumda, diğer hissedarlar mülklerinin tehlikede olduğunu ve tapularının haczedilebileceğini düşünebilirler fakat hisseli tapuların haczedilmesi yasal bir işlemdir ve böylesi bir durumda herhangi bir yasal engel de bulunmaz.

HACİZ İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Söz konusu konu ile ilgili olarak aktarılan bilgiler göre, haciz işlemi, bir kişinin borcunu ödemesi gerektiğinde, alacaklılar tarafından başlatılmış olur. Yin e verilen detaylara göre, alacaklı, mahkeme kararıyla borcun tahsili için icra dairesine başvuru yapar.

Yine paylaşılan bilgilere göre, icra dairesi, borçlu kişilerin mülklerini haczedebilir. Ayrıca hisseli tapu sahipleri arasındaki ortak mülkiyet durumu, bu noktada oldukça önemli bir rol oynar.

Haciz işlemleri esnasında icra dairesi mülkün tamamını değil, yalnızca borçlu hissedarın payını haczeder. Böylesi bir durumda diğer hissedarların payları etkilenmez. Fakat söz konusu bu durum, diğer hissedarların rahatsızlık duymasına ve mülklerinin değerini de etkileyebilir.

HİSSELİ TAPUNUN ÇÖZÜLMESİ

Yine aktarılan detaylara göre, hisseli tapu sahipleri, hisselerini satmak ya da devretmek istedikleri zaman, hisseli tapunun çözülmesi gerekli olabilir. Yine paylaşılan detaylara göre, hisseli tapunun çözülmesi, hissedarların paylarını belirli bir kişiye ya da kişilere devretmelerini de içerir. Söz konusu bu işlem, tapunun tek bir sahibine geçmesi anlamı taşır ve tapunun birden çok sahibi olmaktan çıkar.

 

Gayrimenkul alırken borçlu çıkabilirsiniz! Bu kontrolü yapmadan sakın imza atmayın!

e-Devlet web tapu kaydı sorgulama nasıl yapılır? İşte birkaç tıklama ile anında ücretsiz ada parsel sorgulama sistemi...

Hisseli tapu sahipleri aman dikkat! O işlemi yapmazsanız başınız derde girecek!