28 / 04 / 2024

Gayrimenkul alırken borçlu çıkabilirsiniz! Bu kontrolü yapmadan sakın imza atmayın!

Gayrimenkul alırken borçlu çıkabilirsiniz! Bu kontrolü yapmadan sakın imza atmayın!

Gayrimenkul satın alma işlemlerinde son aşama olan tapu devrinde bazı aşamalara dikkat edilmesi gerekiyor. Öyle ki yeni sahip, bu devir ile satışı yapılan mülkün eski borçlarından da sorumlu hale gelebiliyor.



Satın alınacak gayrimenkulün üzerinde ipotek ya da haciz bulunabilir. Bu durumda önceden emsal olan hükümlere göre tapu devrinden sonra borçtan yeni malik sorumlu oluyor. Tapu devrinin yapıldığı tarihten itibaren satın alınan mal üzerinde ipotek ya da haciz varsa ve bu durum bilinmiyorsa gelecekte evin yeni sahibi problemlerle karşılaşabiliyor.

Gayrimekuul satın alma işlemlerinde son aşama tapu devri oluyor. Satın alımın resmi kaydı olan söz konusu işlem, aynı zamanda taşınmaz mal ile alakalı hak ve sorumlulukların yeni malike devredildiğini gösteriyor. Yeni mal sahibi, bu devir ile satışı gerçekleşen mülkün eski borçlarından da sorumlu hale gelebilir.

Pek çok nedenden dolayı farklı taşınmazlar ipoteğe düşebiliyor. Peki böyle bir durumda TAPU üzerindeki ipotek olup olmadığı nasıl öğrenilir?

Gayrimenkul alırken borçlu çıkabilirsiniz! Bu kontrolü yapmadan sakın imza atmayın!

İPOTEK SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Taşınmaz üzerinde ipotek sorgulaması yapmak oldukça kolay bir işlem. Mülk sahibi kişi, internet yoluyla veya ilgili belediyelere ve tapu müdürlüklerine giderek ilgili belgeyi talep edebiliyor. İnternetten ise e-devlet uygulaması üzerinden sorgulama yapılıyor.

Tapu üzerindeki borç ve ipotek bilgisini mülk sahibi dışındaki şahısların öğrenmesi mümkün değil. Bu gibi durumlarda satın alım söz konusu ise mülkün sahibinden ilgili mülk hakkında “borcu yoktur” ifadesi olan belgelerin talep edilmesi gerekiyor.

Gayrimenkul alırken borçlu çıkabilirsiniz! Bu kontrolü yapmadan sakın imza atmayın!

İPOTEK KALDIRMA NASIL YAPILIR?

Milliyet'te yer alan detaylara göre, hem konut hem de iş yeri açısından birçok farklı taşınmaz için ipotek yaygın yaşanan durumlardan biridir. Kredi çekmek ya da iş yapmak amaçlı ipoteğe giren taşınmaz adına, daha sonra bunun kaldırılması için birtakım koşullar bulunuyor. Bu şartlar yerine getirildiği durumda, taşınmaz üzerindeki ipotek resmi olarak kaldırılıyor.

 - Öncelikle ipoteğe konu olan borcu tamamen ortadan kalkması gerekiyor. Yani taşınmaz borcu bütünüyle ödenmeli.

 - Borcun ödenmesinden sonra ipotek yazısı elde edilir.

 - Sonrasında ipotek yazısı ile beraber tapu sicil müdürlüğüne başvuru yapılmalı.

 - İpotek fek yazısı ise banka tarafından veya borcun tahsis edildiği kurum bünyesindeki kişilerce hazırlanır.

Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra herhangi bir taşınmaz üzerindeki ipotek kaldırılır. 

Ancak bazı durumlarda borç ödenmesine rağmen ipotek kaldırma üzerine bazı problemler yaşanabiliyor. Böyle problemler ile karşı karşıya kalındığı zaman ise ipotek kaldırma davası açılması öneriliyor.

Euro kazanmak isteyenlere müjde! Almanya Türkiye’den 60 bin personel alacak, valizini hazırlayan geriye bakmadan gidecek

AFAD tek tek açıkladı: İstanbul depremi için en fazla riskli 15 ilçe belli oldu! Buralarda oturanlara büyük şok! 

Sur Yapı Antalya’da 4.500 TL kiradan daha ucuza taksitle yazlık! 


Geri Dön