25 / 11 / 2024

Yabancılar gayrimenkul alırken nelere dikkat etmeli?

Yabancılar gayrimenkul alırken nelere dikkat etmeli?

Tapu mevzuatı gereğince, yabancılar kanuni sınırlamalara uymak kaydıyla, Türkiye’de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, taşınmaz satın alabiliyor. Peki, yabancılar gayrimenkul alırken nelere dikkat etmeli?




Yabancılar gayrimenkul alırken nelere dikkat etmeli?

Tapu mevzuatı gereğince yabancı uyruklu vatandaşlar, Türkiye sınırları içerisindeki ev, işyeri, arsa ve arazileri satın alabiliyor. Ancak satın alma sürecinde yabancıların kanuni sınırlamalara uymaları gerekiyor.


Yabancı bir kimsenin farklı şehirlerde de olsa Türkiye’de satın alabileceği taşınmazların toplam yüzölçümü 30 hektarı geçemiyor. Yabancılar bu sınırlama içerisinde istedikleri gayrimenkulün sahibi olabiliyor.


Peki, yabancılar tapu işlemlerini nasıl ve hangi belgeler ile yapmalı? Yabancılar gayrimenkul alırken nelere dikkat etmeli?


Türkiye'de taşınmaz satın alırken bazı soruların cevaplarının araştırılması ileride yaşanması muhtemel problemlerin önüne geçebiliyor. Bu nedenle yabancı uyruklu vatandaşların da dikket etmesi gereken birkaç nokta bulunuyor.


Öncelikle satın alınacak taşınmaz üzerinde birtakım kontoller yapılabiliyor. Taşınmaz üzerinde, ipotek veya haciz gibi bir kısıtlama bulunup bulunmadığı veya taşınmazın satışına engel herhangi bir durumun bulunup bulunmadığı gibi hususlar ilgili Tapu Müdürlüğünden kontrol edilebiliyor.


Akabinde taşınmaz satışını gerçekleştiren kişi veya firmaların araştırılması öneriliyor. Uzman ve güvenilir olduğu bilinmeyen kişi veya firmalar ile çalışılmaması gerekiyor.


Ancak kimi zaman konut satışını yapan firma, sermayesi ve inşa ettikleri projeler açısından ne kadar büyük de olsa bir anda iflas edebiliyor. Bu nedenle firmanın geçmiş projelerinin de incelenmesi, taşınmaz sahiplerinden bilgi alınması faydalı olabiliyor.


Taraflar arasında herhangi bir uyuşmazlık çıkması halinde, durum adli makamlara intikal ettirilerek Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde dava açılabiliyor.


Taşınmaz edinme başvurusunun reddi halinde ise, işlem yapılan Tapu Müdürlüğü'nün bağlı olduğu Bölge Müdürlüğü'ne itiraz başvurusu yapılabilir.


Bu gibi noktalara dikkat eden ve taşınmaz satın almaya karar veren yabancıların Türkiye'de taşınmaz edinebilmesi için ikamet izni almış olması şartı aranmıyor. 


Yabancıların tapu sicil müdürlüklerine başvurularında kimlik belgelerini veya pasaportlarını, taşınmaz edinimleri ikamet iznine tabi yabancıların ilgili emniyet müdürlüklerinden verilen ikamet tezkerelerini, yurt dışından verilen vekaletnameler esas alınarak vekaleten işlem yaptırmaları halinde, tercümeleriyle beraber vekaletnamelerin aslını veya onaylanmış bir örneğini beraberlerinde bulundurmaları gerekiyor.



Yabancılara gayrimenkul satışı nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön