Genel

Hisseli tapu tek tapuya çevrilir mi?

Hisseli tapuya dair bilinmesi gereken hususlar vardır. Vatandaşlar ellerindeki hisseli tapu hakkında gerekli bilgileri edinmelidir. Bu yüzden de “Hisseli tapu tek tapuya çevrilir mi?” şeklinde sorular sorarak bilgi sahibi olunmaya çalışılıyor.Peki bu tapu tek tapu haline dönüşebilir mi yani hisseli tapu tek tapuya çevrilir mi?

Hisseli tapu, bir arsa, tarla ya da evin birden fazla sahibinin olduğunu gösteren bir belgedir. Peki bu tapu tek tapu haline dönüşebilir mi yani hisseli tapu tek tapuya çevrilir mi?

İşte hisseli tapunun tek tapuya çevrilme durumuna dair merak edilen detaylar…

HİSSELİ TAPU MÜSTAKİL TAPUYA NASIL ÇEVRİLİR?

 Tapu, gerçek ve tüzel kişilerin bir taşınmaz üzerinde sahipliklerini gösteren resmi bir belgedir. Bir arsa, konut veya benzeri gayrimenkulün tek bir sahibi olabileceği gibi birden çok sahibi de olabilir. Bu kişiler konusu geçen gayrimenkule ortak da olabilirler. Bu durumda "hisseli mülkiyet" ya da "hisseli tapu" ortaya çıkar.

 Genellikle hisseli tapuya bir kişinin ölümü üzerine geride miras bıraktığı gayrimenkulün bu arsa, tarla, yazlık veya ev olabilir, mirasçılarının bu taşınmazda "hisseli malik" olmaları nedeni ile rastlanır. Artık ölen kişi tek tapu sahibi olarak yoktur. Onun yerine hukuken de belirtilen birden çok mirasçı bu taşınmazda "hisseli tapuya" sahip olarak söz hakkına sahiptir.

HİSSELİ TAPU TEK TAPUYA ÇEVRİLİR Mİ?

Hisseli tapunun tek tapuya dönüştürülmesi konusu sık sık vatandaşların karşısına çıkmaktadır. Yasal düzenlemelere göre birkaç yol bulunur. Bu yollar şu şekilde sıralanabilir; taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir işlemi gerçekleşir. Bu şekilde yeni malik tek tapuya sahip olur.

Taşınmazın hisseli malikleri yani sahipleri, kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve bu şekilde bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tapu sahibi olur.

HİSSELİ TAPU BAŞKASINA SATILIR MI?

Hisseli tapunun satışının olmama durumundan bahsedersek, alıcı ile satıcının anlaşmasının yeterli olmaması durumunda müstakil tapu satışlarından daha zor bir süreç meydana gelir.  Satış işleminden önce hissedarların anlaşması, kendilerinin ön alım hakları öncelikle önemlidir. Ortaklar kendi hisselerini satma özgürlüğüne sahiptir. Ancak diğer hissedarların bilgisi olmadan satış yaptıkları takdirde, şufa davası açılabilir. Hissedarların noter ile bilgilendirildiği takdirde şufa davası açma hakkı da bulunmaz.

Hisseli tapu nedir? Hisseli tapu başkasına satılır mı?

Hisse tapulu ev satın alınır mı? İşte detaylar!

Hisseli tapu nasıl bölünür?