16 / 05 / 2024

Hisseli tapu üzerine ev yapılabilir mi?

Hisseli tapu üzerine ev yapılabilir mi?

Hisseli tapuya dair pek çok soru sorulmaktadır. İşte onlardan biri de “Hisseli tapu üzerine ev yapılabilir mi?” sorusudur. İşte ayrıntılar!



HİSSELİ TAPU ÜZERİNE EV YAPILABİLİR Mİ?

Müşterek yani hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkün değildir. Ama hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmediği için ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekmektedir. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması halinde diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş oluyor.

TAPUDA MİRAS SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Tapuda miras sorgulama işleminin detayları araştırılmaktadır. Tapu kadastro Genel Müdürlüğünün web tapu uygulaması ile tapu müdürlüklerine gitmeden de ve online olarak üstünüze kayıtlı, miras kalan taşınmazları kolaylıkla sorgulama olanağınız bulunmaktadır. Bunun için öncelikle tapu kadastro genel müdürlüğüne ait olan http://webtapu.tkgm.gov.tr/ adresine girerek weptapu uygulamasını kullanabilirsiniz.

HİSSELİ EV TAPUSU NASIL AYRILIR?

Eğer bir taşınmazda birden çok kişinin söz hakkı varsa burada tapuları, hisseli tapuları ayırma yöntemine gidilir. Hisseli tapu ayrılabilir. Bunun için belli başlı işlemleri yerine getirmek gerekir. Hisseli tapu ayırma işlemli için öncelikle serbest çalışan harita ve kadastro mühendislerine gidilip, detaylı olarak arsa ayırma planı hazırlatmanız gerekmektedir. Hissesini ayırmak istediğiniz arsaya dair çap ve kroki ölçümlerinin yapılmasından hemen sonra bu planı Tapu ve Kadastro Müdürlüğü onayına sunmanız gerekmektedir. Sonrasında ise Kadastro Müdürlüğü tarafından verilen onaylanmış plan ve ek belgeleri temin etmeniz gerekiyor. İşte o belgeler;

  • Mal sahibinin ya da temsilcilerin nüfus cüzdanları ve temsil belgeleri,
  • Son 6 ay içinde çekilmiş fotoğraf gerekmektedir. Bu fotoğraflar bölünmek istenilen parça sayısı kadar olmalıdır,
  • Gayrimenkulün olduğu yerde bulunan belediye encümeni onayı da alınmalıdır.

Su kullanılmazsa fatura gelir mi?

Bir kişi hissesini satmak istemezse ne olur?


Geri Dön