Hisseli tapuda imar affı!
13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen imar affı ile yapılara Yapı Kayıt Belgesi alınıyor. Peki, hisseli tapu için imar affına başvurulabilir mi?
İmar barışı kapsamında, imar mevzuatına aykırı yapılar kayıt altına alınıyor. 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen imar affı ile yapılara Yapı Kayıt Belgesi alınıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedefleniyor.
Düzenleme 31 Aralık 2017 tarihinden önceki ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsıyor.
Peki, hisseli tapu için imar affına müracaat edilebilir mi? Hisseli yapılar için imar barışına başvurulması halinde yapı kayıt belgesi bedeli nasıl ödenecek?
Hisseli tapularda imar affına müracaat edilebiliyor. Hisseli taşınmazlarda yapının hissedarlardan birine ait olması durumunda; Yapı Kayıt Belgesi başvuru bedeli, toplam yapı alanı ve yapı sahibinin arsadaki hissesi oranında hesaplanacak bedel üzerinden oluşturulacaktır.
Bakanlık tarafından hazırlanan örnekte yer alan yapıya ait Yapı Kayıt Belgesi bedeli 250 metrekare arsa yüzölçümü ve 100 metrekare toplam yapı alanı için yapı sahibi B kişisi tarafından oluşturularak ödenecektir. A kişisi her ne kadar arsada haksahibi olsa da kendisine ait yapı bulunmadığından dolayı herhangi bir bedel ödemeyecek.
Belgenin alınabilmesi için e-devlet üzerinden müracaat yapılabiliyor. 8 Haziran'da başlayan başvurular 31 Ekim 2018 tarihinde sona erecekti ancak bu süre 31 Aralık'a uzatıldı. Belge için ödemeler de yine 31 Aralık 2018 tarihine kadar yapılabilecek.
İmar barışı başvuru kılavuzu!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com