İmar barışı başvuru kılavuzu!
İmar barışı başvuruları 8 Haziran itibari ile başlıyor. Başvurular Ekim ayı sonuna kadar devam edecek. Peki, başvurular nasıl yapılacak? İşte imar barışı başvuru kılavuzu...
Yaklaşık 13 milyon yapının imar ve ruhsat sıkıntısı imar barışı ile son buluyor. İmar barışına e-Devlet ve Yapı Kayıt Belgesi vermek üzere Bakanlık tarafından yetkilendirilen kurum ve kuruluşlardan başvurulabiliyor.
İmar barışına başvurmak için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formu doldurulabiliyor. Aynı zamanda kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabiliyor.
Müracaatın e-Devlet üzerinden yapılması durumunda, Yapı Kayıt Belgesi formunun eksiksiz olarak doldurulmasından ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra, Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan Yapı Kayıt Belgesi talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet üzerinden alınıyor.
Müracaat kurum ve kuruluşlara yapılmış ise, Yapı Kayıt Belgesi formu müracaat sahibinin beyanına göre eksiksiz olarak dolduruluyor, Yapı Kayıt Belgesi bedeli yatırılıyor, Yapı Kayıt Belgesi formu sistem üzerinden onaylanmak üzere Müdürlüğe gönderiliyor ve formun Müdürlükçe onaylanmasından sonra bir örneği talepte bulunan yapı sahibine veriliyor.
İmar barışı başvuru kılavuzu!
Müracaatta yapıya ilişkin bilgilerin doğru girilmesi gerekmektedir.Tapuda işlem yapılırken yapının mevcut durumunu gösteren proje istenecek vebu projenin Yapı Kayıt Belgesindeki bilgilerle uyumlu
olması aranacaktır.
E-devlet üzerinden yapılacak müracaatta gereken bilgiler
1) e - Devlet şifresi (e - Devlet şifresi PTT ‘den temin edilir. )
2) Geçerli bir cep telefonu numarası.
3) Geçerli bir e-posta adresi.
4) Beyan edilecek yapının adresi ( yapı kayıt belgesi alınacak olan yapının
bulunduğu adres bilgisi NVI’ de kayıtlı olacak. )
5) Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri.
6) Toplam inşaat alanı; konutların ve ticari birimlerin ayrı ayrı toplam alanları (m²)
Toplam inşaat alanı, ortak kullanım alanları, ruhsata aykırı ve ya ruhsat alınmadan yapılan imalatlar / değişiklerile elde edilen alanlar da dahil olmak üzere, yapının tüm alanları toplamını ifade etmektedir.
Bağımsız bölüm alanı, yalnızca bir bağımsız bölümde gerçekleştirilen ruhsata aykırı veya ruhsat alınmadan yapılmış imalatlar/değişiklikler için başvuru yapılmak isteniyor ise bu bağımsız bölümde yapılan imalatlar/değişiklikler ile elde edilen alan dahil olmak üzere, bağımsız bölümün brüt alanı belirlenmelidir.
Konut ve ticari amaçlı bağımsız bölümlerden oluşan karma kullanımlı bir yapı için başvuruda bulunulacak ise toplam konut ve toplam ticari bağımsız bölüm brüt alanlarının ayrı ayrı belirlenmesi gerekmektedir. Bu belirleme yapılırken, konut yada ticari bağımsız bölümlerde ruhsata aykırı veya ruhsat alınmadan yapılan imalat / değişiklikler ile elde edilen alanların toplama dahil edildiğine dikkat edilmelidir.
7) Yapıdaki konut ve ticari birim sayısı
Yapıdaki konut ve ticari birim sayısı ayrı ayrı belirtilmelidir
8) Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m²)
(İlgili belediyesinden alınabilecektir.)
Emlak vergisi hesabında kullanılan birim değer ilgili belediyesinden temin edilecektir.
Ayrıca birçok belediyenin internet sayfasından temin edilebilmektedir.
9) Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m²)
Yapının bulunduğu arsa / arazinin tapusu var ise tapudaki yüzölçümü bilgisi kullanılır. Eğer yapı hazine veyahut belediye mülkiyetindeki bir arsa veya arazi üzerinde ise, yüzölçümü bilgisi başvuru sahibi tarafından beyan edilecektir.
10) Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)
1- Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL / m²
2- 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL / m²
3- 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapılar için 1000 TL / m²
4- 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600 TL / m²
5- Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel vb. yapılar için 2000 TL / m²
11) İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi
Ruhsatsız yapılan yapılar, ruhsatlı olup ruhsata aykırı imalatlar, ruhsata uygun
olup iskan alamamış yapılar, iskanlı fakat daha sonradan değişiklik ve ilaveler
yapılmış yapılar vb. yapıları kapsamaktadır.
Yapının tamamını ilgilendiren aykırılıklar: Yapının tamamının ruhsatsız biçimde yapılması,yapıkullanmaizin belgesi alınmamış olması, bina oturumölçülerinde büyüme, bina dış cephesinde projesine aykırı değişiklikler, sığınak veya otoparkın yapılmaması / farklı amaçlarla kullanılması, bina girişinin farklı yerden yapılması, asansörün projesine uygun biçimde yapılmaması, ortak kullanım alanlarının bağımsız bölümlere dahil edilmesi gibi aykırılıklar, yapının tamamı için Yapı Kayıt Belgesi alınması gereken durumlara örnektir.
Başvurular bir yapının tamamı için yapılabileceği gibi, yapıda yer alan tek bir bağımsız bölüm için de yapılabileceğinden; öncelikle bu iki durumdan hangisi için başvuru yapılacağını belirlenmesi gerekir. Yapının ruhsatı ve/veya yapı kullanma izni belgesi olup olmadığı; varsa bir bağımsız bölümde yada yapının ruhsatı ve eki projesine aykırı biçimde yapılan imalatlar; yapıya ait yapı kullanma izin belgesi varsa, projesine aykırı biçimde yapılan imalatların neler olduğu başvuru öncesinde belirlenerek; not edilmelidir.
Bir bağımsız bölümü ilgilendiren aykırılıklar: Konutunticari kullanıma yada ticari kullanımın konuta dönüştürülmesi, bağımsız bölümlerin birleştirilmesi, balkon/teras kapatılması, ıslak hacimlerde yer değişikliği gibi aykırılıklar, bir bağımsız bölüm için Yapı Kayıt Belgesi alınması gereken durumlara örnektir.
12) Yapıyı gösteren ve aykırılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf.
Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.
32 soruda imar barışı yönetmeliği 2018!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com