İmar barışı başvuru süresi uzatıldı mı?
İmar barışı kapsamında 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için Yapı Kayıt Belgesi alınabiliyor. Peki, başvurular ne zamana kadar yapılabiliyor? İmar barışı başvuru süresi uzatıldı mı?
Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için veriliyor. İmar barışına yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından müracaat edilebiliyor.
İmar barışı başvurusu e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle yapılabildiği gibi, kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de başvuru yapılabiliyor.
Müracaatın e-Devlet üzerinden yapılması durumunda, Yapı Kayıt Belgesi formunun eksiksiz olarak doldurulmasından ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra, Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan Yapı Kayıt Belgesi talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet üzerinden alınıyor.
Müracaat kurum ve kuruluşlara yapılmış ise, Yapı Kayıt Belgesi formu müracaat sahibinin beyanına göre eksiksiz olarak doldurulur, Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılması sağlanır, Yapı Kayıt Belgesi formu sistem üzerinden onaylanmak üzere Müdürlüğe gönderiliyor ve formun Müdürlükçe onaylanmasından sonra bir örneği talepte bulunan yapı sahibine veriliyor.
İmar barışının başvuru süresi uzatıldı mı?
Her yapı için sadece bir Yapı Kayıt Belgesi düzenleniyor. Yapı Kayıt Belgesi için müracaatın 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor.
Başvuru ve ödeme süresini bir yıla kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkili olup, henüz imar barışının başvuru süresinin uzatılmasına ilişkin alınmış bir karar bulunmuyor.
İmar barışının faydaları
1- Yapı Kayıt Belgesi alan binalarda su, elektrik ve doğalgaz bağlatabiliyor.
2- İmar Kanunu kapsamında alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal ediliyor.
3- Kullanım maksadı değişiklikleri de dahil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis ediliyor.
4- İşyeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın veriliyor.
5- Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son buluyor. Ancak depremsellik açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri malikleri alıyor.
6- Yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebiliyor.
İmar barışından kimler faydalanamaz?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com