19 / 05 / 2024

Hisseli tapuda kendi hissemi satabilir miyim? Hisseli tapu ayrılabilir mi?

Hisseli tapuda kendi hissemi satabilir miyim? Hisseli tapu ayrılabilir mi?

Hisseli tapu sahiplerine sorun çıkartabilir. Böyle durumlarda bu tapu sahipleri ayrılmasını isteyebiliyor. İşte bu konudaki detaylar!



HİSSSELİ TAPU AYRILABİLİR Mİ?

Tek bir tapu birden fazla kişiye ait olabilir. Böyle bir tapuya sahip olduğu, hisseli tapulara sahip gayrimenkuller bunlar konut, dükkan ya da arsa olabilir, ifraz işlemleri adı altında yürütülen düzenleme ile bölünebilir ve ayrı tapular çıkartılabilir.

HİSSELİ TAPUDA KENDİ HİSSEMİ SATABİLİR MİYİM?

Hisseli taşınmazların tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışına dair ortak karar vermeleri önemlidir. Öncelikle satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir. Bu durumda tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilebilir. Bu şekilde tapu devri gerçekleştirilebilir. Ama hisse sahiplerinden herhangi bir kişinin gayrimenkulü satmak istemez ise böyle bir durumda dava açma hakkı bulunur.

HİSSELİ TAPUYA HACİZ KONULABİLİR Mİ?

Türk hukukunda da paylı mülkiyet hissesinin haczedilebileceği Türk Medeni Kanunu‟nun 688. maddesinin üçüncü fıkrasında açıkça belirtilir. Ama söz konusu maddede paylı mülkiyet hissesinin taşınır, taşınmaz ya da bir alacak üzerinde olması arasında bir fark olup olmadığı hususu belirtilmez.

Hisseli tapunun hepsi değil yalnızca bir veya birkaç hissesinin satılması halinde izlenmesi gereken farklı bir yol bulunmaktadır. Hissesini satacak vatandaş ya da kişilerin öncelikle diğer hissedarlara noter vasıtası ile hissesini satacağını bildirmesi gerekir. Hisseli tapuyu satın almada öncelikli hak diğer hisse sahiplerine aittir. Hisse sahipleri, satın almak istedikleri zaman tapuda belirtilen satış bedelini ödedikten sonra gayrimenkul hissesi alabilir. Taşınmazlar üzerinde hissesi bulunanlar satın almak istemediklerinde söz konusu pay diğer kişilere satılabilir. Hissedarlardan birisi haber vermeden satış yaparsa da diğer pay sahipleri önalım diğer adı ile şufa davası açılabilir.


Geri Dön